KNMI-meetmast krijgt unieke weerradar

weerradar

weerradarKNMI-meetmast krijgt unieke weerradar

De TU Delft heeft een unieke weerradar ontwikkeld, de Drizzle Radar. De zeer gevoelige radar kan zelfs fijne motregen waarnemen. Zodra het weer het toelaat wordt de radar geplaatst op de 213 meter hoge KNMI-meetmast Cabauw bij Lopik.

 

De bedoeling was de radar deze week te plaatsen, maar het winderige weer gooide de afgelopen dagen roet in het eten. Voor vrijdag lijkt de vlag er beter bij te staan en mogelijk wordt dan een poging ondernomen de radar op de Cabauwmast te plaatsen. We houden u op de hoogte.  

De radar geeft samen met de andere geavanceerde instrumenten van het CESAR observatorium (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research), voor het eerst een compleet beeld van de wisselwerking tussen stof, wolken, regen en straling. Dit is een van de minst begrepen factoren in klimaatmodellen.

De ‘Drizzle Radar’ wordt met een systeem van kabels naar de top van de 213 meter hoge meetmast van het KNMI in Cabauw gehesen en daar bevestigd. De meetmast is onderdeel van het CESAR Observatorium, een van de meest geavanceerde observatoria voor atmosfeeronderzoek ter wereld. Er staan veel nauwkeurige instrumenten opgesteld om continu de eigenschappen van de atmosfeer te meten om zodoende een beter beeld te krijgen de rol van de atmosfeer in het klimaatsysteem. De ‘Drizzle Radar’ zal het verband meten tussen de levensduur van wolken en de aanwezigheid van stof en straling in de lucht. CESAR is een samenwerkingsverband van TU Delft, KNMI, TNO, RIVM, ECN, Wageningen Universiteit en ESA.

Bron: KNMI