Resultaten TRSB

balun

balunResultaten TRSB

Inmiddels is mijn Triple Ratio Switched Balun gereed voor gebruik. Ter herinnering: Deze balun wordt door Buddipole aanbevolen voor gebruik met de buddipole antenne. Ik heb wat testjes gedaan met een dummyload eraan. Lees verder voor de resultaten…

 

De reden dat Buddipole de TRSB aanbeveelt heb ik al uitgelegd in het forum: door de geringe hoogte van de antenne ten opzichte van de golflengte waarop hij moet werken, is de impedantie in het voedingspunt behoorlijk laag. De TRSB heeft 3 standen met een transformatieverhouding van 1:1, 9:16 en 1:4. Dat komt overeen met impedanties van 50, 28 en 12,5 Ohm. Voor de schema's zie het forum.

Nu de bouw. Ik kocht bij Stuut en Bruin twee 4C6 kernen (doe dat niet na. Ik betaalde EUR8,50 per stuk. Op een radiomarkt betaal je de helft, maar daar wilde ik niet op wachten). De permeabiliteit van die kernen is 120, dus zijn er volgens het ringkern rekenprogramma (zie downloads) minimaal 12 windingen nodig om tenminste 200 Ohm op 160m te hebben. Niet dat ik ooit met een buddipole op 160m ga werken, maar de mantelstroom smoorspoel die er ook in zit, is wellicht wel handig om een keer mee te spelen in combinaties met andere antennes. Zoals de isotron.

Goed. De instructies zijn ook al een keer beschreven: tape een paar draden aan elkaar en trek die door de kern heen. Ik gebruikte wikkeldraad van 1mm. Origineel werd 1.3mm voorgeschreven, maar 1mm stook je echt niet op met 100W.

Het resultaat zag er als volgt uit:

trafoos

De linker spoel is de mantelstroom smoorspoel (de echte balun) en de rechter is de impedantietransformator met 4x 6,5 winding. De windingen staan in serie en op de plek waar ze in serie staan volgen de aftakkingen voor de diverse verhoudingen. Als je daar een schakelaar tussen zet, moet het wel een beetje stevige zijn. Want: bij de hoogste transformatieverhouding is de uitgangsimpedantie zoals gezegd 12,5 Ohm. Bij 100W loopt er dan:

P=I2 x R => I = (P / R)0,5 = (100 / 12,5)0,5 = 2,82A.

Dus bijna 3A. Een Japanse plastic schakelaar fikt er dan geheid uit. Neem als je het hebt iets keramisch. Natuurlijk had ik dat niet, en dikke Gerrit had alleen – je raadt het al – Japanse plastic schakelaars. Maar gelukkig wel met 4 segmenten, dus zette ik die voor de zekerheid parallel. Dan loopt er minder dan 0,75A per kontakt en dat moet zelfs zo'n stuk plastic nog wel overleven. Dat ziet er dan als volgt uit:

Schakelaar

Na het in elkaar zetten van het geheel, heb je een kastje wat tussen de antenneleiding en de antenne te plaatsen is en aldus bij een erg grote mismatch de SWR een beetje op kan poetsen:

TRSB

Ik had geen knop meer in de junkbox, dus vandaar de kale as… Vervolgens was het tijd om te testen. Ik sloot een gewone dummyload aan op de TRSB, en zette de set op een watt of 20. En dan maar blazen. Dat gaf nog best wel vreemde resultaten. Zie hier de resultaten van de TRSB op 10, 20, 40 en 80m. Theoretisch moet de SWR respectievelijk 1, 2, en 4 zijn. Maar dat wist de meter kennelijk niet:

swr

swr

swr

swr

swr

swr

swr

swr

swr

swr

swr

swr

Zoals te zien is, is vooral in de stand 12,5 Ohm de meter volledig de weg kwijt. Het gekke is, dat de meter van de set – de FT857 uitgerust met de LDG externe meter – meestal iets heel anders aangaf. Stond de kruismeter in de hoek, dan gaf de meter van de set ergens tussen de 3,5 en de 5 aan, afhankelijk van de band. Mijn conclusie is dan ook dat de SWR daar teveel afweek om een betrouwbare meting te kunnen doen. Ik ga nog 8 weerstanden van 100 Ohm parallel zetten en dan nog eens testen. Dan zou de SWR 1:1 te krijgen moeten zijn. Maar ik heb momenteel geen 8 weerstanden van minimaal 1W…

Het lijkt dus wel te werken, al zijn de resultaten wat afwijkend. Zodra ik andere dummies gemaakt heb en de transformator verder gecontroleerd, zal ik het laten weten.

 

Eén gedachte over “Resultaten TRSB”

Reacties zijn gesloten.