Velddag nieuws

fieldday

fielddayVelddag nieuws

Zo, de velddag zit er weer op. Qua evenement was het weer absoluut gezellig en geslaagd. En we leren er elke velddag gewoon een heleboel bij. Zoals dat de beslissing om met de speciale call PA1000ZTM een velddag te gaan draaien, niet de beste beslissing was die we hadden genomen…

 

We gingen er vanuit dat we wel heel populair zouden zijn met een speciale call, maar bij een contest werkt dat gewoon niet zo. Bij een contest is het Call, Volgnummer en Wegwezen. Hoe vaak we niet die call hebben moeten spellen…

"This is Papa-Alfa-OneThousand-Zulu-Tango-Mike, QSL?

"The Papa-Alfa-One station go ahead"

"Papa-Alfa-OneThousand-Zulu-Tango-Mike"

"Papa-Alfa-One-Tango-Mike??"

"No, Papa-Alfa-OneThousand-Zulu-Tango-Mike, Papa-Alfa-one-zero-zero-zero-Zulu-Tango-Mike, QSL?"

"Ah, Papa-Alfa-Hundred-Zulu-Tango-Mike, you are 59348 QSL?"

"QSL for the number, but the call is Papa-Alfa-Thousand-Zulu-Tango-Mike, One-Zero-Zero-Zero, QSL?"

"Ok, Papa-Alfa-Thousand, thanks for the contact"

"Nononono, Papa-Alfa-Thousand-Zulu-Tango-Mike, the suffix is Zulu-Tango-Mike, QSL?"

"Ok, got it, Papa-Alfa-Thousand-Zulu-Tango-Mike, that is one hell of a call…"

En dat was het ook. Echte contesters willen niet voor niets een zo kort mogelijke call, gaan wij met PA1000ZTM contesten… QSO's zoals hierboven beschreven hebben we vele malen gemaakt. Iedere keer maar weer die call spellen. Er waren zelfs stations die het na twee pogingen opgaven en verder gingen met CQ roepen. Of die niet op onze aanroepen reageerden omdat ze de call niet vertrouwden. Er was zelfs een station die na twee mislukte pogingen net deed of hij ons niet hoorde. Maar als wij hem aanriepen, wachtte hij keurig tot wij uitgesproken waren, en ging aansluitend door met CQ roepen. Als hij ons echt niet gehoord had, hadden wij dwars over hem heen geroepen en zou hij aan het CQ-geven bezig zijn als we de mike loslieten, maar nee, hij wachtte keurig tot wij klaar waren met hem aanroepen en dan gaf hij weer CQ, net zolang tot we het opgaven.

De enige methode die dan ook een beetje resultaat opleverde, was op aanroepen reageren. Zochten we zelf een plekje op de band en riepen we CQ, dan kwam er vrijwel niemand terug. En tegen de tijd dat je de call een paar keer uitgesproken had, hadden de futen in de vijver hun jongen uitgebroed en grootgebracht, en was je zelf je stem kwijt.

Dat klinkt allemaal dramatisch, maar we hebben naast de wat tegenvallende contest resultaten wél een hoop plezier gehad. Geëxperimenteerd met loggen in een centrale database zodat we -voor de eerste keer- multi-station multi-operator konden werken. Hugo's home-brew buddipole aan de tand gevoeld. Vlotten moeten bouwen om antennes boven het water te kunnen spannen. Met verticale antennes gespeeld om te kijken wat die voor effect hebben ten opzichte van een horizontale dipool. Het ging ons om het spel, niet om de hoofdprijs. In het totaal hebben we iets minder dan 200 verbindingen gemaakt. Tegen het eind van de contest kregen we volgnummers met vier cijfers… De score is dus verbetering vatbaar. Maar daar zijn dit soort evenementen dan ook voor bedoeld: om te leren en om lekker met de hobby bezig te zijn. En in dat opzicht was de velddag/contest meer dan geslaagd.

Voor een fotoreportage kan je terecht in het foto album.