Zelf een set bouwen

mike

mikeZelf een set bouwen

De wintermaanden komen er aan, tijd om weer wat te knutselen. Een aantal mede-amateurs is enthousiast geworden over het Bitx20 project; een ontwerp van een Indiase radioamateur waarmee hij zijn collega-amateurs "voor wènag" aan DX wilde helpen. Een meesterlijk project om gezamelijk te gaan doen…

 

Er zijn al eerder initiatieven geweest op dit gebied: bijvoorbeeld de SSB2 transceiver waar Hans PA4JB aan bouwt. Maar dat zijn vaak complexe ontwerpen; het komt neer op precies nabouwen en printen bestucken, anders werkt het niet. Daarnaast is het vaak ook niet goedkoop: je moet al gauw denken aan honderden euro's, en als je de nieuwe K3 van Elecraft bouwt, ben je zelfs met 1000 euro niet klaar. En het is zo complex, dat als er iets mis is, je vrijwel altijd op het zwaardere type techneut terug moet vallen om het op te lossen omdat het schema niet te begrijpen is.

Dat zijn geen grapjes meer. Maar Ashhar Farnham had iets heel anders voor ogen: een transceiver die met eenvoudig en goedkoop verkrijgbare onderdelen gemaakt moest kunnen worden. Zo wikkelde hij spoelen op nylon gordijnringen en gebruikte hij gewoon printplaat en de "Dode kever" methode (in de US Manhattan style genoemd) om de set zo goedkoop mogelijk te bouwen.

Ook technisch zit het geheel zeer knap in elkaar: de set is heel modulair opgebouwd en veel modules worden in twee richtingen gebruikt. Dat maakt de set zeer goedkoop.

Waar praten we over: een 20m SSB transceiver met ongeveer 12W output. Ik heb de hele onderdelenlijst langs de Nederlandse electronikaleveranciers gehaald en met enige inspanning kost de bouw je minder dan 55 euro als alle onderdelen nieuw aangeschaft moeten worden.

Ons idee is om de set ook daadwerkelijk in losse modules op te bouwen. Het voordeel daarvan is dat je per module kunt werken en als deze af is, (laten) testen. Aan het eind van de rit bouwen we de modules dan samen tot een complete transceiver. Velen zijn je al voorgegaan; er is zelfs een Yahoo groep waar alle in's en out's besproken worden en ook in Nederland zijn al diverse amateurs die er een gebouwd hebben (Waaronder Ron, PA2RF die er eentje voor 17m bouwde). Je kunt ze voor allerlei banden maken, maar de voorkeur gaat voor de meesten toch wel uit naar de hogere banden. Op 40 word je vermorzeld met 12W SSB…

Ik zal je wat prutsels van een andere amateur tonen; het is de manier waarop wij ze ook willen gaan bouwen. Hier wat foto's:

lpf

micamp

rfamp

filter

mixer

bfo

bpf

if1

lfamp

vfo

pa1

pa2

Ziet er niet al te ingewikkeld uit, niet? Op deze manier leer je stap voor stap de modules bouwen, de functie van de modules en ook de opbouw van de hele zendontvanger. Het stelt je in staat er straks uitbreidingen bij te bouwen of je eigen set naar je eigen smaak te verbeteren of te veranderen. Wij zorgen voor hulp bij het testen en eventueel afregelen als je zelf niet over apparatuur beschikt. Hoe meer amateurs er meedoen, hoe leuker het wordt om ervaringen uit te wisselen, samen te bouwen en het wordt met meer amateurs ook nog wat goedkoper omdat we dan groter kunnen inkopen.

Heb je interesse om mee te bouwen en misschien wel je eerste zendontvanger zelf te bouwen, pa3cnopi4raz.nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">laat het me weten . Bij voldoende belangstelling bouwen we in clubverband; sowieso ga ik met een aantal mede-amateurs zo'n apparaat bouwen.

Ben je geen lid van de RAZ maar kan je wel in Zoetermeer regelmatig de bouwavonden bezoeken, meld je dan ook aan! Deze aanbieding geldt voor iedere amateur die een keer een set wil bouwen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Op de eerstvolgende bijeenkomst op 12 september zal ik het schema meenemen en bespreken zodat je een indruk krijgt hoe de set in elkaar zit en werkt.