Hoofdtelefoonversterker met mixer

headphone

HeadphoneHoofdtelefoonversterker met mixer

Velen van ons hebben meer dan 1 set in de shack staan, en luisteren op meerdere sets tegelijk. Maar als je een hoofdtelefoon op wilt/moet zetten omdat de XYL al slaapt, dan heb je een probleem als je meer sets wilt beluisteren. Dit simpele schakelingetje lost je probleem in 1 keer op.

 

Het is al een oud ontwerp, maar heeft nog niets van zijn glans verloren. Het schema is eenvoudig: een reeks passieve regelaars met de oude vertrouwde LM386 erachter als versterker:

mixer

Op de inputs 1, 2 en 3 worden de respectievelijke sets aangesloten. De 8.2 Ohm weerstanden doen net of ze een externe luidspreker dan wel hoofdtelefoon zijn. Zet je set niet te hard of neem stevige weerstanden, want een standaard weerstand is 0,25W en als je set 2W audio kan leveren, krijg je 'm echt wel aan het roken.

Vervolgens kun je per set het volume regelen met de 5K potmeters, die voor de goede orde (en regelbereik) als logarithmische variant uitgevoerd dienen te worden. Condensator C1 vergroot de versterking van de LM386 van 26 naar 46dB. Of dat noodzakelijk is, vraag ik me af. Eerst de boel fors verzwakken en dan 46dB versterken lijkt me wat overdreven: ik zou de condensator eerst maar weglaten.

De LM386 lust alles tussen de 4 en 12 volt voeding, zodat-ie mee kan draaien met de voeding van de set. Heb je meer sets die je wilt mixen, dan kan je steeds een kopie van R1/R4/R7 toevoegen naar gelang het aantal ingangen dat je wilt maken. Overigens is het verstandig om een ferrietkraaltje in de voedingsleiding op te nemen en de voedingsleiding ook voldoende te ontkoppelen met al die sets HI