Cursus Spoelenwikkelen

trifilartrafo

trifilartrafoCursus Spoelenwikkelen

In het bouwproject BITX20 moeten ook een aantal spoelen gewikkeld worden. Daar wordt door amateurs vaak tegenop gezien. Vooral de trifilair gewikkelde spoelen (eigenlijk transformatoren) die dus met 3 draden tegelijk gewikkeld worden, worden als moeilijk ervaren. Bij deze een handig instructiefilmpje.

 

Het filmpje is gemaakt naar aanleiding van de Amerikaanse activiteiten rond de BITX20. Ook daar zijn een hoop amateurs bezig met de bouw, al dan niet op een prefab print. Maar het wikkelen van de spoelen blijft ook dan noodzakelijk.

Bij het bouwpakket wat in de US geleverd wordt, zitten 3 kleuren draad. Dat maakt het onderscheiden van de windingen na het wikkelen uiteraard wat eenvoudiger. Maar met een universeelmeter gaat het ook.

Het filmpje is in het Engels, maar dat zal voor de meesten geen bezwaar zijn. En als het dat wel is, zeggen beelden meer dan 1000 woorden nietwaar. Het duurt ongeveer een kwartier en zelfs voor mij zaten er nog handige trucs in. Ik zou zeggen: Kijk en oordeel zelf .