ALE on-the-air week

ALE on-the-air week

AOTAW (ALE On The Air Week) is een jaarlijks terugkerende amateur gebeurtenis welke gesponsord wordt door HFLINK, die ook de motor is achter ALE. ALE staat voor Automatic Link Establishment en is een veelzijdig digitaal oproepsysteem voor het opzetten en instandhouden van QSO's met SSB, data, tekst, instant messaging, internet messaging of communicatie met plaatjes.

 

Ham radio operators over de hele wereld worden uitgenodigd om mee te doen in het 10 dagen durende ALE event op HF. AOTAW-2007 is een uitgelezen kans om de mogelijkheden van ALE communicatie te ontdekken.

Start: 0001 UTC vrijdag 05 oktober
Einde: 2359 UTC maandag 15 oktober

Duizenden amateurs over de hele wereld beschikken nu al over ALE faciliteiten, waarbij gewone amateur HF transceivers gebruikt worden en computers die PCALE software of Multipsk software draaien, of gebruik gemaakt wordt van commerciële ALE HF transceivers die aangepast zijn voor amateur ALE toepassingen. De ervaring die hierbij opgedaan wordt is ook bruikbaar voor HF noodcommunicatienetten.

Elk ALE station gebruikt zijn callsign als het digitale adres in de ALE controller. Zolang er geen actieve verbinding is met een ander station scant de transceiver constant een lijst met frequenties in meerdere HF of VHF banden waarbij de transceiver luistert of hij zijn eigen call hoort.

Als de operator een specifiek station wil bereiken, voert hij eenvoudig diens call in, net als bij het kiezen van een telefoonnummer, en zendt een korte digitale burst uit. Zodra een scannend station de eerste paar karakters van zijn call herkent, stopt-ie met scannen en blijft op die frequentie staan.

De ontvanger, die tot dan stil was, geeft dan een geluids- en of visueel signaal af aan de amateur van het ontvangende station. Hij geeft dan ook de call aan van het oproepende station. De controllers van de twee ALE stations voeren dan automatisch een handshake uit om te bevestigen dat de link tot stand is gekomen en dat ze gereed zijn voor communicatie in welke mode dan ook, zoals SSB spraak, tekst of beeld. Dit alles gebeurt relatief snel, gewoonlijk binnen een paar minuten.

ALE High Frequency Network (HFN)
De HFN Pilot Stations zijn uitgerust met scanning ALE transceivers, multiband antenne systemen, en speciale software controle systemen om verbindingen te maken met het internet. Amateur ALE gebruikers op HF maken verbinding met de HFN Pilot Stations voor het uitwisselen van digitale ALE-SMS tekst berichten naar en van internet apparaten zoals mobiele telefoons, black berries, PDAs, PCs en laptops. De gratis service bestaat uit:
HF-naar-mobiele telefoon berichten
HF-naar-email berichten
HF-naar-HF berichten

Alle HFN stations wisselen elk uur automatisch signaalsterkte rapporten uit met elkaar op elke HF band, en al die ALE HF activiteiten, signaalrapporten en berichten zijn real time op het internet te zien op ALE CHANNEL ZERO:
http://hflink.net/qso

Meer informatie is te vinden op de HFLINK website

Daar is ook software te downloaden om met ALE te beginnen. Wie durft de uitdaging aan om een ALE netwerkje te testen in de regio?

(met dank aan PE9PE voor de link)