Nieuwe digitales modes aangekondigd

Nieuwe digitales modes aangekondigd

Twee nieuwe digitale modes, JT2 en JT4, worden momenteel ondersteund door een experimentele versie van het populaire WSJT programma dat speciaal voor zwakke signalen ontworpen is. Beide modes zijn ontwikkeld voor het gebruik onder extreem zwakke signaalcondities waarbij het dezelfde berichtenstructuur en broncodering gebruikt als JT65.

 

De nieuwe JT2 mode heeft een bandbreedte van slechts 8,75Hz waarmee een paar dozijn verbindingen plaats kunnen vinden binnen een standaard 2,4kHz SSB filter zoals die in de moderne transceivers zit. Het systeem gebruikt een 2-toons Frequency Shift Keying modulatie voor het synchroniseren en differential BPSK voor het coderen van de gebruikers informatie (data). Op deze manier kan met elk channel symbol een sync bit en een data bit verzonden worden. Symbolen worden met een snelheid van 4.375 baud verstuurd, en de afstand tussen de 2 FSK tonen is eveneens 4.375 Hz.

De performance van JT2 wordt net zo goed of zelfs iets beter dan JT65 op 144 MHz en lager. Ale bij JT2 uiteindelijk het onderste uit de kan wordt gehaald, moet JT2 perfect zijn voor random digitale E-M-E verbindingen op 2 meter, in het bijzonder voor amateurs die niet beschikken over breedband ontvangers met spectrumanalyzer en software zoals MAP 65. JT2 kan ook aantrekkelijk zijn voor VLF, MF en HF banden onder slechte (zwak signaal) condities.

JT4 lijkt veel op JT2 met dien verstande dat het 4-toon Frequency Shift Keying gebruikt. Daarmee kan het een extra sync bit en data bit in een symbool stoppen. Ook hier is de keying rate 4.375 baud, en er wordt de mogelijkheid voor verschillende toonsafstanden geboden.

De experimentele versie die beide nieuwe operating modes ondersteunt is WSJT versie 5.9.8, r558. Meer informatie over JT2 en JT4 is hier te vinden. Meer informatie over WSJT vind je hier (Southgate)