General Motors stopt auto’s op afstand

car

carGeneral Motors stopt auto's op afstand

Het Amerikaanse autobedrijf General Motors gaat verder met de uitbreiding van de mogelijkheden van haar populaire OnStar systeem. Over de nieuwste uitbreiding, het op afstand laten stoppen van een gestolen auto door het bedrijf, wordt al jaren gediscussieerd.

 

De laatste keer dat dit onderwerp ter discussie stond was vier jaar geleden, en een hoop mensen maakten zich toen zorgen over het idee. Maar dat lag waarschijnlijk aan het feit dat het de politie was die het recht opeiste om auto's op afstand te laten stoppen in plaats van een particulier bedrijf. Bovendien was de politie er ook in geïnteresseerd om snelheidsovertreders te laten stoppen… De voorziening laat eerst aan de dief weten dat bekend is dat hij in een gestolen auto rijdt (en dat hij mag verwachten dat de politie eraan komt), en dat OnStar op het punt staat de auto tot stilstand te brengen. Vervolgens wordt de auto langzaam tot stilstand gebracht, waarbij de bestuurder nog altijd zelf op enig moment de auto kan stoppen. De politie (in de US althans) is enthousiast omdat op deze manier een einde gemaakt kan worden aan de daar gebruikelijke achtervolgingen waarbij de snelheden behoorlijk op kunnen lopen. Wat je je wel moet afvragen, is wat er gebeurd als de service gehacked wordt of storingen vertoont… (Scannertje mee laten lopen, codering opnemen en bestuderen, en dan zelf in de lucht zetten bijvoorbeeld)