Verloedering amateurbanden

Verloedering amateurbanden

Vanmorgen vroeg opgestaan. De XYL moest werken, dus een goede gelegenheid om eens in de grayline te kijken of er op mijn favoriete band (40m) nog wat interessante CW te verschalken was, en anders was het een mooie gelegenheid om de call PA1000ZTM weer eens aktief te maken. Maar wat schetste mijn verbazing: de hele CW band zit vol met blèrende contesters…

 

De eerste die ik hoorde, was P5A op 7010kHz. Volgens het Vademecum is dat Noord-Korea. Hoewel het voor mij een nieuwe DXCC entiteit zou zijn, vertik ik het principieel om een phone verbinding in het CW gedeelte te gaan maken. Op diverse verzoeken van amateurs (overigens in CW) of de contester 20kHz up zou willen gaan, werd niet gereageerd.

Nieuweling, dacht ik nog. Ik draaide 3kHz hoger en op 7013 zat de volgende te blèren. Toen voelde ik de bloeddruk stijgen en heb de set uitgezet.

Ik ben sowieso al geen liefhebber van contesten. Uit "You're 59 number 1273" haal ik geen voldoening, maar ieder zijn meug. En ja, de ruimte op 40m is beperkt. Maar er zijn nog steeds afspraken over de verdeling van het frequentiespectrum, en ondanks de afschaffing van de morse-eis voor de F-licentie betekent dat niet dat het CW-spectrum vogelvrij is verklaard. Persoonlijk vind ik het al diep triest dat je in het weekend geen set aan kunt zetten of er is contest nummertje zoveel aan de gang, maar als contesters nu vinden dat ze recht hebben op het CW spectrum, is dat voor mij reden onmiddellijk contest-vrije weekends te bepleiten. Of men moet het gerechtvaardigd vinden dat de een zijn plezier in de hobby moet lijden onder het plezier van de ander. In dat geval heb ik nog een FT857D te koop, voorzien van 300Hz CW filter. Maar ja, dat is al geen extra verkoop argument meer…