Meningen gerepareerd

Meningen gerepareerd

Dit behoeft enige uitleg… Jullie hebben vast wel die knoppen onder de nieuws-artikelen gezien waarop staat "Geef je mening".  Dat gebeurde zelden of nooit, en ik weet dat aan een gebrek aan betrokkenheid of interesse aan de kant van de lezers van deze site. Tot ik er afgelopen weekend achter kwam dat het voor het gros van de geregistreerden helemaal niet werkte…

 

Om te begrijpen hoe het werkt, moet je weten dat de website eigenlijk uit 2 programma's bestaat: de eerste is Mambo. Dat is de eigenlijke website; een content management systeem. Het tweede programma is SMF, het forum. Om ervoor te zorgen dat je niet tweemaal hoeft in te loggen en ook bij registratie op de website je automatisch toegang krijgt tot het forum, zijn deze twee programma's gekoppeld met wat ze een Bridge noemen.

Hier gaat nu iets niet helemaal goed. Zoals wel vaker in de geschiedenis, was er een groep enthousiaste programmeurs die een fraai content management systeem bouwden, genaamd Mambo. Maar binnen deze groep ontstond onenigheid over de te varen koers, en de groep splitste zich. Er vinden nu dus twee ontwikkelingen plaats: de ene heet nog steeds Mambo, en de andere heet Joomla. Ik heb – achteraf geen goede keuze – dus voor Mambo gekozen. Hoewel veel software, zoals de bridge, voor zowel Mambo als Joomla zou moeten werken, is de integratie met Joomla in de praktijk stukken beter dan met Mambo. En dat speel me nu parten.

Het koppelen van website en forum heeft tot gevolg dat het registreren niet meer wordt afgehandeld door de website, maar door de SMF bridge. En daar gaan twee dingen mis. Om te beginnen gaat het mis als je je wachtwoord kwijt bent, want de "wachtwoord vergeten" routines draaien binnen de website en niet binnen de bridge. Gevolg is dat als je je nieuwe wachtwoord wilt gebruiken, de brigde je niet herkent omdat het wachtwoord alleen binnen de website bekend is. Ben je je wachtwoord kwijt, mail me dan, want anders gaat het niet goedkomen.

Het tweede probleem is dat de bridge het veld "usertype" in de database niet automatisch vult. Daarin staat wat voor soort gebruiker je bent, en dat moet standaard altijd "Registered" zijn. En alleen Registered users mogen hun mening geven (niet dat ik bang ben voor anonieme comments, maar wél voor de dan onvermijdelijke spam berichten die je vervolgens kunt verwachten op je site). Doordat Rob PE9PE van het weekend wilde reageren op mijn mening over verloedering van de amateurbanden, kwamen we erachter dat het helemaal niet werkte. Dat heb ik nu in de database aangepast. Alle gebruikers die geregistreerd zijn op de site, kunnen vanaf nu dus ook reageren op berichten. Ik hoop dat dat de site nog een stuk levendiger maakt…