Eerste D-star repeaters in Duitsland en Frankrijk

Eerste D-star repeaters in Duitsland en Frankrijk

Zowel Duitsland als Frankrijk hebben de eerste D-star repeater geïnstalleerd. Op 20 oktober is de eerste Duitse repeater in de lucht gekomen in Sleeswijk-Holstein met de call DB0SLH. De frequentie is 439.525 met de Duitse -7.6MHz shift. F1SHS heeft laten weten dat er nu een D-Star repeater actief is in Parijs. Deze werkt ook in de 70cm band maar gebruikt een 9.4 MHz shift. De uitgang zit op 430,2625 en de shift moet dus up zijn. De call van de Franse repeater is F1SHS. (Southgate)

D-star repeaters zijn iets anders in gebruik dan gewone repeaters. Bij het D-star systeem zendt de radio je call digitaal mee met elke uitzending. Door aan te geven welk ander station je wilt werken, kan je een verbinding tot stand brengen. Dat kan lokaal zijn, bijvoorbeeld 2m of 70cm, maar ook crossband, bijvoorbeeld 2m-70cm door in je radio aan te geven welke "poort" van de repeater je wilt gebruiken.

Helemaal leuk wordt het wanneer de D-star repeater verbonden is met het internet (Sleeswijk-Holstein heeft nog geen gateway verbinding, en de status van Parijs is momenteel onbekend). Indien je dan opgeeft welke repeater je wilt gebruiken, kan je net als bij inter-repeater links verbinding maken via het internet met een andere repeater. Met dat verschil dat dat niet via DTMF gaat, maar automatisch digitaal tot stand wordt gebracht. Uiteraard moet je set daar wel geschikt voor zijn. Icom heeft een aantal D-star sets in zijn programma. Andere merken zullen wel snel volgen. In de US wint het systeem al snel aan populariteit. Omdat het systeem digitaal is, is uiteraar op het internet weer te zien wie wanneer op welke repeater "gelogd" is. Kijk maar eens op dstarusers.org