Onderhoud PI4RAZ

Onderhoud PI4RAZ

Maandag of dinsdag a.s. vindt er onderhoud plaats aan de webserver van PI4RAZ. Gedurende kantooruren is het mogelijk dat de website enige tijd onbereikbaar is. Dus geen paniek, er wordt gewerkt aan een betere service.

 

Vaste bezoekers zullen al wel eens gemerkt hebben dat de website zo af en toe niet vooruit te branden is. De website heeft een beetje last van zijn eigen succes. Het is maar een klein machientje (1GHz Via C3 processor) en er wordt veel van gevraagd. Het grootste probleem is het aantal processen wat er momenteel op draait.

Uiteraard is het ding webserver. Anders zat je nou deze tekst niet te lezen. Maar daarnaast is-ie ook database server. Want de website draait op een database. En FTP server. Anders kan ik er geen bestanden opzetten. En streaming server. Op die manier worden de audiostreams van de twee repeaters gecodeerd. En firewall. Al was het maar om zichzelf te beschermen. En SSH server. Zodat ik 'm met een veilige terminal verbinding kan onderhouden.

Dat alles moet hij kwijt in 256MB geheugen, want meer zat er niet in toen ik 'm erfde. En dat is wel érg weinig voor een Fedora Core 4 installatie plus alle bovengenoemde taken. Gevolg is, dat de machine geheugen vrij maakt door naar de harde schijf te swappen. Maar dat kost inmiddels zoveel tijd, dat een pagina laden tussen de 20 en 30 seconden duurt.

Gisteren kwam in de vooravond de Google robot voorbij. Die had haast, dus die opende maar liefst even 320 sessies tegelijk om te kijken of er nog nieuwe content was, en of de oude nog op zijn plaats stond. De load van de machine liep op tot boven de 18 (een normaal belaste machine hoort onder de 2 te blijven) en het hele ding stond zowat stil…

Daarom heb ik vandaag een 1GB DDR400 module gekocht. Een grotere module wordt niet ondersteunt door het moederbord en er kan er ook maar 1 in. Zoals ik zei: een klein machientje… Die module wordt dus maandag of dinsdag geplaatst. Gaat alles goed en vreet-ie 'm, dan zal dat heel goed te merken moeten zijn aan de responsetijd. Dus ergens begin volgende week moet je even tijdelijk op zoek naar een andere site om je technische leeshonger te stillen. But we'll be back…