Ierland nu ook op 5MHz

Ierland nu ook op 5MHz

Ondanks het mislukken van de officiële toewijzing van de 5MHz band tijdens de WRC-07 , is er nu toch weer een land naast de deur die 5 MHz toe gaat staan aan amateurs: Ierland. Volgens de Irish Radio Transmitters Society (IRTS), Ireland's IARU Member-Society, zijn er vier 3kHz-kanalen toegewezen aan de Ierse amateurs.

 

Deze frequenties liggen rond 5.280, 5.290, 5.400 en 5.405 MHz (De onderdrukte draaggolffrequentie voor USB is 1.5 kHz lager). Dit is het resultaat van intensief kontakt tussen de militaire autoriteiten en de Commission for Communications Regulation (ComReg), geïnitieerd door de IRTS (Ierlands versie van de FCC). De frequenties zijn beschikbaar voor een proefperiode van een jaar en er is individuele toestemming nodig. Het maximaal toegestane vermogen is 23 dBW (200 W) in een antenne met niet meer dan 0 dBd gain (bijvoorbeeld een dipool). Sommige of soms al deze kanalen worden ook gebruikt in Engeland, IJsland, Finland, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten. ComReg moet nog wat administratieve zaken op de rails zetten, maar de eerste machtigingen worden eind november of begin december verwacht. De IRTS benadrukt dat er op persoonlijke titel een machtiging aangevraagd moet worden voor het werken op deze 5 MHz frequenties. Er is ook toestemming verleend voor een 5 MHz baken; een callsign en frequentie zijn nog in de maak…