Onzichtbare plasma antenne

Onzichtbare plasma antenne

Twee wetenschappers van de American Physical Society hebben een plasma-antenne gepresenteerd die, indien uitgeschakeld, niet gedetecteerd kan worden. Bovendien werken traditionele storingstechnieken niet op de innovatieve antenne.

 

Een plasma is een gas waarbij van sommige atomen elektronen losgeslagen zijn. Deze bewegen zich vrij door het plasma, net als in een metaal mogelijk is. Dit is de reden dat een plasma, net als een metaal, als antenne kan fungeren. Als het plasma terugkeert naar de gasvorm is de 'antenne' niet langer te detecteren.

Voor militaire doeleinden is dit een belangrijke eigenschap, want antennes moeten buiten het zichtsveld van de vijand blijven. Een tweede voordeel van de plasma-antenne is dat hij zo snel van karakteristiek kan veranderen dat hij niet gestoord kan worden. Een opstelling van meerdere antennes zou met zijn variabele antennekarakteristieken volgens de wetenschappers een zeer veelzijdige zender zijn.

De plasma-antenne werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de afdeling Plasma Physics van de American Physical Society, die dit jaar van 12 tot 16 november werd gehouden in Orlando in Florida.