Verjaardag pi4raz.nl

ballonnen

ballonnenVerjaardag pi4raz.nl

Door alle problemen met mijn laptop (een zéér hardnekkige Trojan Rootkit.Win32.Agent.II die zelfs om mijn – overigens pas later geïnstalleerde – Kaspersky virusscanner, internet protection en firewall heen wist te komen) is de eerste verjaardag van de website van de Radio Amateurs Zoetermeer op 16 november min of meer geruisloos gepasseerd. Maar ik wil toch even terugkijken op het eerste jaar pi4raz.nl

 

Een groot deel van vorig jaar hebben we besteed aan overleg hoe tot een fatsoenlijke website voor de RAZ te komen. Er wás al wel een website, maar daar werd al een tijd geen onderhoud aan gedaan. Uiteindelijk is het domein pi4raz.nl geregistreerd, een computer ter beschikking gesteld, en is de firma HTA Systems zo genereus geweest om een ruimte ter beschikking te stellen voor die computer, de stroom en koude lucht toe te voeren voor het ding en ook nog eens om een internet aansluiting met een publiek IP nummer (erg handig als je 'm als webserver wil gebruiken) ter beschikking te stellen.

Na wat voorbereidingen en testen ging dan uiteindelijk op 16 november 2006 de website van de Radio Amateurs Zoetermeer live. De insteek was een site voor en door amateurs. In eerste instantie was het vooral vóór amateurs… In de statistieken kan je het nog nazien (als je geregistreerd bent tenminste); met 12 unieke bezoekers per dag waren we al erg blij. Nu zijn het er meer dan 200… Nog een stukje statistiek: In december 2006 (de eerste volledige maand dat de website draaide) hadden we 158 unieke bezoekers. In oktober 2007 waren dat er al 2097. Hou daarbij in het achterhoofd dat wij een site hebben voor de Radio Amateurs Zoetermeer, waar 70 zendamateurs op de lijst staan. We krijgen dus veel bezoek van buiten.

Inmiddels is de site aardig uitgebreid. De layout is veranderd van een statische breedte van 1024 naar een dynamische breedte die zich aanpast aan de ruimte op je scherm. Er is een forum bijgekomen. Een on-line logboek voor de verenigingszender. En recent de online QSL-kaartenbak, die nauwgezet door onze QSL-manager Hans PA4JB bijgehouden wordt. Vanwege de drukte op de server moest recentelijk nog het geheugen van de server uitgebreid worden omdat deze het grote aantal simultane bezoekers niet meer aankon.

Wat mij er op brengt dat dit alleen mogelijk is met de hulp van anderen. Nieuws is snel, en tegenwoordig willen we veel nieuws consumeren. Ik probeer dan ook véél informatie te verzamelen en te presenteren. Ondanks de grote hoeveelheid informatiebronnen die ik dagelijks check, kan ik niet alles lezen. Gelukkig zijn er een aantal vrijwillige reporters die mij bij tijd en wijle links en informatie aandragen of zelf publiceren. In dat verband wil ik met name Rob PE9PE, Ron PA2RF, Hans PA4JB en Dick PE1RZJ bedanken voor hun regelmatige input voor de site.

We gaan het tweede jaar in. Met de hulp en vooral feedback van alle site-bezoekers kan het alleen maar beter worden. En met de hulp van de enthousiaste ploeg die we momenteel hebben, gaat dat zeker lukken. Er zijn nog ideeën genoeg, waaronder E-learning; het studeren voor N- of F-licentie via de website. Inmiddels zijn er meer initiatieven op dit gebied, maar met het afstoten van taken van het AT naar de verenigingen komen we er waarschijnlijk niet onderuit om zelf op te gaan leiden. Wij zijn er in elk geval op voorbereid.

73 de Frank PA3CNO