Testuitzendingen FM-Extra gestopt

Testuitzendingen FM-Extra gestopt

De grote commerciële radiostations stoppen met hun uitzendingen via FMeXtra, een techniek waar wij al eerder over schreven. De afgelopen maanden hebben onder andere Radio 538, Sky Radio en Q-music geëxperimenteerd met deze techniek voor digitale uitzendingen, maar omdat gebleken is dat FMeXtra niet op korte termijn de digitale opvolger van de analoge FM-uitzendingen kan worden, is besloten om het experiment te beëindigen.

Afgelopen zomer besloten een aantal radiostations te gaan experimenteren met FMeXtra. Deze techniek maakt gebruik van de restcapaciteit binnen de FM-frequentie. Hierdoor kan er een tweede en derde radioprogramma digitaal meegezonden worden. Ook is het mogelijk om plaatjes mee te zenden. Desondanks kunnen de reguliere analoge uitzendingen gewoon doorgaan. Radio 538 gaf middels FMeXtra het signaal van Radio 10 Gold en Juize.FM door via een aantal van haar frequenties. Sky Radio via haar zender in Hilversum het signaal van TMF Radio en Kink FM, terwijl Q-music Radio BemBem meezond.

Vorige week is Sky Radio echter geheel gestopt met haar FMeXtra uitzendingen, terwijl Radio 538 het signaal van Radio 10 Gold verwijderde en alleen nog Juize.FM meezendt. Binnenkort zullen ook de overige uitzendingen van de landelijke stations via FMeXtra gestaakt gaan worden.

Tegenover Radio.NL verklaart Martin Banga, voorzitter van de Vereniging voor Commerciële Radio en lid van de directie van Sky Radio, over de reden van de uitschakeling: “Wij hebben geëxperimenteerd met FMeXtra om te kijken of dat de digitale opvolger kon worden van de analoge FM distributie. Gebleken is dat FMeXtra niet op overzienbare termijn het migratiepad naar digitale distributie kan bieden.” Hierdoor is besloten om het experiment te beëindigen.

Of de radiostations in de toekomst hun uitzendingen via FMeXtra gaan hervatten is onduidelijk. Desondanks is Broadcast Partners, importeur van de FMeXtra apparatuur in Europa, onlangs gestart met het testen van deze techniek bij vier lokale omroepen.