Duitse repeaters in de problemen door privatisering

toren

torenDuitse repeaters in de problemen door privatisering

Momenteel verwijnen in Duitsland in hoog tempo repeaters. Niet omdat er niemand is die ze gebruikt, maar omdat veel locaties waar repeaters staan geprivatiseerd worden en de nieuwe eigenaren hebben het niet zo op die weinig tot niets betalende radio-amateurs…

 

Het begon allemaal een paar jaar geleden.  Toen besloot het Duitse agentschap telecom dat het maar eens uit het onderhouden en beheren van commerciëel gebruikte torens moest stappen. Ze verkochten de torens aan een bedrijf genaamd DFMG Deutsche Funkturm. Dat is een in Duitsland gevestigd internationaal opererend bedrijf dat gespecialiseerd is in het beheer van zenderlocaties.

Ongeveer een jaar geleden liet DFMG de Duitse radiogemeenschap weten dat ze beperkingen ging opleggen aan het gebruik van hun locaties door amateurs. Dat hield onder meer in dat er op een locatie door amateurs maar maximaal vier antennes geplaatst mochten worden met ook nog eens restricties t.a.v. de windlast en daarnaast mocht er in totaal niet meer dan 100W aan elektrische energie geconsumeerd worden.

Volgens het Amateur Television Quarterly Magazine worden hier het meest de energievretende systemen zoals fast scan ATV en een aantal digitale modes getroffen. Daarnaast zijn de nationaal gelinkte FM systemen de klos die meestal meerdere radio's en antenne's op een bepaalde locatie nodig hebben. De meesten zijn al verdwenen. Het hardst zijn ATV en packet repeaters getroffen en ook radiolinks zijn nu al iets uit het verleden. Een aantal FM repeaters moesten ook al uit de lucht of hebben hun dekking (Lees: vermogen) moeten beperken en het einde is nog niet in zicht.

Uit betrouwbare bron komt momenteel een gerucht dat de torens verder verkocht gaan worden aan een Frans bedrijf. Als dat het geval is, konden amateur wel eens de toegang tot alle belangrijke zenderlocaties verliezen. Hou daarbij in het achterhoofd dat door de heuvelachtigheid van Duitsland repeaters alleen goed kunnen functioneren als ze op een bergtop geplaatst worden. Daar staan meestal al torens van regionale of nationale zenders en Duitse radioamateurs liften daar op mee. Het is niet zoals in Nederland dat als je het ene gebouw niet op mag, je dan wel bij een ander terecht kan.

Overigens wordt dat ook al steeds moeilijker. In mijn pogingen een hoge locatie voor de Zoetermeerse repeaters te vinden, heb ik elke vereniging van eigenaren of woningbouw in Zoetermeer wel gehad. Er waren twee typen reacties te onderscheiden: De eerste was dat men al hoofdpijn kreeg van het denken aan een antenne en men zag verschrikkelijk op tegen juridische procedures die flatbewoners wel eens zouden kunnen gaan aanspannen als ze te horen kregen dat er een zender op hun gebouw geplaatst was, en het andere type reactie was dat men ons voor een bedragje van rond de €7000 euri per jaar best een plekje op het dak wilde geven, want dat betaalde operator X per slot van rekening ook. Kennelijk krijg je dan géén hoofdpijn.

Kortom, het ziet er somber uit voor de radioamateurs in Duitsland. Iets wat we in Nederland ook al zien gebeuren: de repeater op de Amercentrale moest ook al verdwijnen vanwege aangescherpt veiligheidsbeleid (terrorisme-smoes). Radioamateurs genieten niet meer het aanzien en de status die ze een tiental jaren geleden hadden…

 

3 gedachten aan “Duitse repeaters in de problemen door privatisering”

Reacties zijn gesloten.