Doorzichtige zonnecel in ontwikkeling

ZonnecelDoorzichtige zonnecel in ontwikkeling

De behoefte aan groene energie groeit. Zonne-energie staat daarom de laatste jaren sterk in de belangstelling. Zonnepanelen van silicium zijn echter nog steeds vrij duur. In Groningen wordt daarom gewerkt aan de ontwikkeling van een goedkopere zonnecel die van plastic kan worden gemaakt.

 

Lees “Doorzichtige zonnecel in ontwikkeling” verder

Frequentie uitlezing voor VFO’s

displayFrequentie uitlezing voor VFO's

En dat niet alleen, maar er zit ook een schakeling a la "Huff & Puff" in om een driftende VFO te stabiliseren. Met het oog op het Bitx20 project waar we nu met een aantal amateurs aan werken ben ik op zoek gegaan naar stabilisatie schakelingen (vanwege de digitale modes wel handig) en frequentie uitlezingen, en liefst een combinatie. En die heb ik gevonden.

 

Lees “Frequentie uitlezing voor VFO’s” verder

Dubbeltoon generator bouwervaring

dubbeltoomDubbeltoon generator bouwervaring

Na Hugo PA2HW wilde ik zelf ook de dubbeltoongenerator bouwen. Dat leek me wel handig voor het checken van eindtrappen, linears en overige eigen bouwsels. Daarnaast had ik nog een leuk metertje liggen dat ik er ook in wilde klussen. Gelukkig was het slecht weer afgelopen zondag, dus een mooi excuus om de shack in te duiken.

 

Lees “Dubbeltoon generator bouwervaring” verder

Duitse repeaters in de problemen door privatisering

torenDuitse repeaters in de problemen door privatisering

Momenteel verwijnen in Duitsland in hoog tempo repeaters. Niet omdat er niemand is die ze gebruikt, maar omdat veel locaties waar repeaters staan geprivatiseerd worden en de nieuwe eigenaren hebben het niet zo op die weinig tot niets betalende radio-amateurs…

 

Lees “Duitse repeaters in de problemen door privatisering” verder

Dubbeltoon generator

dubbeltoonDubbeltoon generator

Het testen van een SSB eintrap cq. zender vereist vanwege de modulatievorm een andere aanpak dan een FM of AM zender. Dat komt omdat, als je een enkele (sinusvormige) toon op de microfooningang zet, de zender een keurige draaggolf zal laten zien die net zoveel van de ingestelde (onderdrukte) draaggolf afwijkt als de modulerende frequentie. Hier zijn dus andere maatregelen nodig.

 

Lees “Dubbeltoon generator” verder