Nieuwe digitale voice mode aangekondigd

Nieuwe digitale voice mode aangekondigd

Op de website van N1SU.com wordt een nieuwe digitale voice mode, genaamd FDMDV, aangekondigd. Volgens opgave is de bandbreedte die met deze mode nodig is, slechts 1,1kHz en levert het een hoge kwaliteit bij slechte bandcondities.

FDMDV staat voor Frequency Division Multiplex DigitalVoice. Het systeem maakt gebruik van 15 subcarriers met een afstand van 75Hz. Dat maakt 15*75=1125Hz, min de guardbands aan de buitenkant van elk 12,5Hz maakt 1100Hz. Dat ziet er zo uit:

Kanaalverdeling van FDMDV

Zoals hier te zien is, zijn er 14 draaggolven met QPSK modulatie en heeft de middelste carrier het dubbele vermogen maar doet BPSK voor het automatisch afstemmen en de herkenning van de data pakketjes. De software die je er voor nodig hebt, draait onder Windows en is op de download pagina te vinden, waar ook de documentatie staat.

Onder Amerikaanse amateurs is een woeste discussie losgebarsten over digitale modes op HF. De items waar het over gaat, is of dit bijvoorbeeld onder spraak valt. Een aantal amateurs vindt dat er al genoeg (vaak onherkenbare) digitale rotzooi op HF te horen is. Anderen pareren dit door te zeggen dat SSB 40 jaar terug ook als een irritante mode werd beschouwd. Tegenstanders vinden dat deze mode in het digitale stuk thuishoort (3580, 7035, 14070 etc)

Feit is natuurlijk wel dat je voor dit soort modes een PC nodig hebt. Onder nood-omstandigheden is dat lang niet altijd het geval. Interessant lijkt het me wel. Wie is in voor een experiment met deze mode?