Amateur antennes in de ruimte

sat

satAmateur antennes in de ruimte

Gisteren had het ruimteveer Atlantis de Europese ISS-module af moeten leveren bij het ruimtestation en aan ISS moeten koppelen. Door de slechte weersomstandigheden is de lancering nu uitgesteld tot zaterdag. Het bijzondere aan deze module is dat hij voorzien is van antennes specifiek voor amateurgebruik.

 

Tot op heden werd gebruik gemaakt van antennes die in principe voor operationele doeleinden op het ISS bestemd waren. Het hele project om een amateurstation in de Europese Columbus-module te hebben, is het werk van Gaston ON4WF. In 2003 nam Gaston contact op met de toenmalige "Director of Manned Spaceflight and Microgravity" van ESA (European Space Agency) met de vraag of een radioamateurstation en bijbehorende antennes kon worden opgesteld in Columbus. Na onderzoek volgde een positief antwoord. De antennes zouden op de module worden geïnstalleerd voor de lancering. Daarom mochten ze niet hoger zijn dan een paar centimeter. Het was Danny Orban, ON4AOD, die het eerste ontwerp van "patch" antennes maakte voor de 2m, 70cm, 23cm en 13cm banden. De 2m antennes vielen uit de boot omdat ze te groot waren. Uiteindelijk bleven alleen de 23 en 13cm antennes over, omdat er niet genoeg geld werd gevonden om ook een 70cm patch antenne te ontwikkelen.

Uit de financiële planning bleek dat de radioamateurs zelf ca. 100.000 euro op moesten zien te brengen. Gaston, die ook voorzitter is van Amsat België, slaagde erin om, mede met steun van de UBA, in minder dan 3 jaar circa 75.000 euro bijeen te halen (zie http://www.ariss-eu.org/donations.htm). Hij kreeg ook de steun van ESA, dat zelf vele honderdduizenden euro's in het project zou steken, in het bijzonder alle kosten betreffende installatie. Vooral de Belgische radioamateurs waren erg gul met hun bijdrage (zie: http://www.ariss-eu.org/columbus.htm) .

Uiteindelijk werden de antennes (elk paneel bevat een antenne voor 13 en een antenne voor 23 cm) op de Columbus-module geïnstalleerd in het Kennedy Space Center. De uiteindelijke bedoeling is een wideband transponder te installeren in de module met uplink op 23 cm en downlink op 13 cm. Dit is het tweede deel van dit unieke Europese project.

ColumbusDe Columbus-module in de Shuttle loods nabij het lanceerplatform op Kennedy Sapce Center. Let op de twee patch antennes (rode cirkel)
voor de L- en S-band.