Duitse repeaterstrijd

Bantiger

BantigerDuitse repeaterstrijd

Meldden wij eerder al dat in Duitsland in hoog tempo repeaters verdwijnen door privatisering van locaties, nu lijken ook de concurrerende amateurgroepen elkaar in de haren te vliegen met als gevolg het verdwijnen van het complete repeaterpark in Munchen, dat gevestigd was in de olympische toren aldaar.

 

De officiële reden die gegeven wordt, is dat de repeaters teveel stroom zouden gebruiken. Maar men vermoedt dat er politiek achter zit.

De groep waar het om gaat is de VFDB. De VFDB wordt beschreven als een parallel-organisatie aan de officiële Duitse nationale vereniging, de DARC. Een beetje vergelijkbaar met VERON-VRZA schat ik zo. In de VFDB zitten voornamelijk amateurs die werken, of werkten, voor de Duitse telecom autoriteiten. Zij hebben hun eigen locale clubs die concurreren met de clubs van de DARC, hoewel ze in het algemeen samenwerken en beweren tot dezelfde familie te behoren. Omdat de VFDB nauwe contacten heeft met de autoriteiten, is het zo geregeld dat zij de nationale huurders zijn van repeatersites tegen gereduceerde tarieven.

Maar nu beweert de VFDB dat de amateurs die de repeaters op de olympische toren beheren, véél te veel resources zoals elektriciteit gebruiken en heeft Rainer Englert, DF2NU, verordonneert de repeaters te verwijderen. Ondanks dat dit de meest populaire repeater in de regio Munchen is en de op 4 na meest gebruikte echolink repeater wereldwijd is. (Noot: vanwege het heuvelachtige karakter van Duitsland ben je voor een repeater vrijwel altijd op een heuveltop aangewezen, waar meestal ook commerciële zenders staan. Je kunt daar niet, zoals in Nederland, een ander flatje pakken als de eerste geen toestemming geeft).

Volgens een bron was er eerst een soort dialoog geopend tussen de VFDB en DF2NU. Daarna werd een besloten vergadering belegd op 4 december om over het lot van de repeaters op de olympische toren te beslissen. De uitkomst was dat alles uitgeschakeld moest worden. Geen discussie, geen opgaaf van redenen.

De groep die de repeaters beheert, zegt dat het een puur politieke zet is. Ze zeggen dat hun volgende stap overleg met hun advocaten zal zijn en in de tussentijd gaan ze op zoek naar een locatie die niet onder beheer van de VFDB staat.

Het lijkt erop dat competitiedrang, persoonlijke belangen en onverdraagzaamheid tussen de partijen tot deze clash hebben geleid. Het moge duidelijk zijn dat er door deze opstelling door amateurs die notabene beweren tot dezelfde familie te behoren, alleen maar verliezers zijn. Niet alleen door het verlies van een van de beste repeater(sites) van de wereld, maar ook door de imagoschade die de onderling ruzieënde amateurs de hobby toen toekomen.