Stroomuitval Bommelerwaard

heliramtmast

heliramtmastStroomuitval Bommelerwaard

Je moet wel onder een steen gelegen hebben om het gemist te hebben: de stroomuitval in de Bommelerwaard als gevolg van de Apache helikopter die geprobeerd heeft een hoogspanningsmast om te leggen. Naast een hoop ellende voor de getroffen huishoudens, levert dit incident natuurlijk interessant studiemateriaal op voor rampologen, maar ook wij amateurs kunnen hier een hoop van leren.

 

De apache helikopter REDSKIN12 die de mast raakte, is nog wel veilig aan de grond gekomen. Voor geïnteresseerden is hier een geluidsopname van het Mayday van de helikopter nadat hij "iets" geraakt had. Dat kan je wel zeggen; ongelukkiger had hij het niet kunnen treffen. Behalve dat de geraakte mast midden in het water staat, stroomt dat water als gevolg van hoge waterstanden bijzonder snel en staan ook nog eens de uiterwaarden onder water, waardoor het extra moeilijk is de mast te bereiken.

mastheligroot

Het gebeurt niet vaak dat in Nederland een gebied – en zeker niet van deze grootte – langdurig zonder stroom komt te zitten. Naast de gebruikelijke problemen zoals vriezers en tropische aquaria, gaat nu de tijdsfactor een rol spelen. Inmiddels wordt gemeld dat mobiele telefonie in het gebied een probleem wordt door uitval van de steunzenders. Ik had me al eens vaker afgevraagd of, en zoja voor hoelang, zo'n GSM mast een backup heeft. Maar backups zijn eindig, en voor de GSM-masten lijkt dat einde inmiddels gekomen. Vervolgens zal je GSM op vol vermogen proberen de dichtsbijzijnde mast die het nog wél doet te bereiken, en daarmee in een recordtijd zijn accu uitputten. Einde mobiele communicatie.

Daarnaast is radio Gelderland gebombardeerd tot rampenzender. Maar ik ben benieuwd hoeveel huishoudens nog daadwerkelijk een radio op batterijen hebben. En hoeveel batterijen huishoudens op voorraad hebben om die radio's gedurende langere tijd aan de praat te houden. Winkels hebben eveneens een probleem omdat al die kassa's die onder Windows draaien uiteraard geen van allen meer werken, om nog maar te zwijgen van koelingen en uiteraard verlichting. Dus batterijen kopen is er -lokaal- ook niet bij.

Wat moet je als amateur doen om in zo'n geval in de lucht te blijven. Een volle accu draait wel een paar dagen, als je je vermogen een beetje reduceert. Een zonnepaneel, windgenerator of aggregaat helpt om de accu weer te laden. Voor kleine apparaten zijn er tegenwoordig handige kleine zonnepaneeltjes waarmee je je GSM bijvoorbeeld kunt opladen. Voor noodsituaties zijn daar de zaklamp en ook radio met slinger om energie op te wekken voor het apparaat. Maar het belangrijkste is natuurlijk de set in de lucht houden. Een redelijk zonnepaneeltje zou dat een tijd moeten kunnen realiseren.

Laat dit incident eens een mooie aanleiding te zijn om voor jezelf na te gaan in hoeverre je zelf voorbereid bent om gedurende langere tijd zonder elektriciteit te zitten, en hoe je in zo'n geval je de communicatie met de buitenwereld in stand kunt houden. Want dat je een van de weinigen zult zijn, heeft dit ongeluk wel aangetoond.