NASA vermoedt start cycle 24

Flare

flareNASA vermoedt start cycle 24

Wij kijken alleen maar of er stipjes op de zon verschijnen. Maar de wetenschappers van de NASA pakken dat natuurlijk wat professioneler aan. Desondanks was er enige opwinding in de zonne-wetenschappelijke wereld te bespeuren afgelopen week: op het oostelijk deel van de zon verscheen een "kluwe" magnetisme…

 

In onderstaand plaatje is de aanleiding van de opwinding te zien. Het is niet veel, maar volgens zonnefysicus David Hathaway van het Marshall Space Flight Center kan dit een indicatie zijn van het begin van de volgende zonnecyclus.

activeregion

Een nieuwe zonnecyclus begint altijd met een zonnevlek met omgekeerde polariteit op een hoge breedtegraad, volgens Hathaway. Met omgekeerde polariteit bedoelt men een omgekeerd magnetisch veld ten opzichte van de zonnevlekken van de vorige zonnecyclus. De oude zonnevlekken concentreren zich rond de zonne-evenaar, terwijl nieuwe vlekken als eerste zo'n 25 tot 30 breedtegraden hoger ontstaan.

Het gebied wat op 11 december verscheen, voldoet aan beide voorwaarden: de polariteit is omgekeerd, en het gebied verscheen op een breedtegraad van 24N. Er is maar 1 probleem: er zijn geen zonnevlekken… Tot nu toe is het gebied gewoon een heldere kluwe magnetische velden. Als dit gebied echter converteert naar een donkere zonnevlek, dan staan de geleerden klaar om het officiële begin van zonnecycle 24 aan te kondigen.