Bitx20 Digitale Uitlezing

readout

readoutBitx20 Digitale Uitlezing

Aan de discussies in de praatpaal hebben jullie het vast al gezien: op de achtergrond wordt hard gewerkt om de complete digitale uitlezing van de Bitx20 voor elkaar te krijgen. En dat is ons inderdaad gelukt: Digitale frequentie-uitlezing, frequentie stabilisatie, AGC en S-meter zijn allemaal gerealiseerd en werkend.

 

Allereerst even aandacht voor de AGC. Die hebben we in het forum ook al beschreven; deze 4-transistorschakeling wordt geplaatst tussen de topaansluiting van de volumepotmeter en de potmeter zelf. Bij toenemende signaalsterkte (geluid, in dit geval) neemt de versterking van de schakeling af en houdt daarmee de geluidssterkte op een redelijk constant peil. In dure transceivers worden meestal de HF- en MF-versterkers ook teruggeregeld, maar bij de Bitx is dat niet het geval. Dat heeft de beperking dat weliswaar de signaalsterkte redelijk constant blijft, maar dat bij sterke signalen vervorming optreedt die niet voorkomen kan worden door al in de HF sectie terug te regelen.

De AGC schakeling is ten behoeve van de samenwerking met de S-meter minimaal aangepast: over de elco van 100u waar de AGC spanning van afgetapt wordt, is een zener van 6V2 geplaatst om het regelplafond te beperken. Dat is D3 in het schema:

ADAGC

De AGC schakeling levert straks de input voor de complete frequentie-teller en S-meter print. Die is opgebouwd rond de bekende microprocessor 16F84A. Daar hebben we een TLC549C aan toegevoegd: een seriële AD-converter die het AGC signaal digitaliseert. Puristen zullen opmerken dat we dan beter een PIC16F628 hadden kunnen gebruiken omdat daar de AD-converter al in zit. Dat is waar, maar dan moesten we de hele hardware EN de software op de schop nemen, en daar hadden we niet zoveel zin in. Die hele converter kost nog geen 1,5 euro, dus het was het niet waard.

Frequentiedisplay

Aan de ingang van de AD-converter zit een emittervolger met in de basis een extra diode. Samen met de basis-emitter overgang geven die een spanningsval van ca. 1,2V en daarmee komt de AGC spanning van maximaal 6,2V precies in het dynamisch bereik van de converter te liggen. Bovendien buffert de emittervolger de AGC spanning, wat nodig is omdat tijdens het meten de ingangsimpedantie van de converter tot 3k kan dalen. Daarmee kan de converter hinderlijke tikken in het geluid teweegbrengen. De emittervolger buffert dat.

De opamp OP07 levert uiteindelijk het stabilisatiesignaal voor de VFO. Wij maakten dat door de condensator van 33pF die in de VFO van de afstemcondensator naar massa gaat, te vervangen door een condensator van 100pF in serie met een rode LED in sperrichting naar massa. Het knooppunt van de LED en de condensator gaat dan met 100k naar de uitgang van de OP07. Dat geeft een regelbereik van ca. +/-1kHz, voldoende om de frequentie te stabiliseren.

Het display wordt voorzien van een aantal nieuwe karakters die straks de S-meter bar tonen. Dat wordt in de software gedaan. Op de tweede regel van het display wordt dan de signaalsterkte weergegeven als een oplopende lijn, en tevens wordt de sterkte getoond in S-units. Tijdens sterke signalen ziet dat er als volgt uit:

Uitlezing

Dit geeft een complete uitlezing voor de Bitx20. Hugo PA2HW is een print aan het ontwerpen voor de frequentie uitlezing met de AD-converter en stabilisatie schakeling. De AGC moet je zelf in de bekende dode-kever stijl bouwen. Heb je interesse in een of andere vorm van de uitlezing, laat het dan weten in de poll, rechts op de webpagina. Dan weten we een beetje waar we op moeten rekenen.