Bell jatte idee voor de telefoon

phone

phoneBell jatte idee voor de telefoon

Alexander Graham Bell slaagde er keer op keer niet in geluid via een draad elektromagnetisch te versturen. Tot hij met de hulp van advocaten en een corrupte patentinspecteur een ongepast kijkje kreeg in patent documenten van concurrent Elisha Gray.

 

Dit stelt journalist Seth Shulman in het boek ‘The Telephone Gambit: Chasing Alexander Graham Bell’s Secret’. Het bewijs schuilt volgens Shulman in het notitieboekje van Bell dat tot 1976 in handen was van Bell zijn familie. De aantekeningen zijn daarna gedigitaliseerd en sinds 1999 algemeen beschikbaar.

Het notitieblokje toont volgens de auteur de valse start aan van Bell en zijn assistent Thomas Watson. De twee deden in 1876 verwoede pogingen om geluid elektromagnetisch te versturen via een draad. Het mislukte echter keer op keer. Na een gat van 12 dagen in het logboek, een periode waarin Bell naar Washington reisde wegens patentvragen, begon hij plotseling een andere manier van het versturen van geluid te testen. En die bleek wel succesvol.

De nieuwe aanpak schetste Bell via een diagram waarin een persoon in een apparaat praat. De patent documenten van rivaal Gray beschrijven niet alleen dezelfde techniek, ook staat er eenzelfde soort diagram bijgetekend.

In het boek dat 7 januari verschijnt doet Shulman meerdere onthullingen die de mogelijke patentinbreuk van Bell kracht bij zetten. Zo zou Bell nerveus geweest zijn toen hij ‘zijn’ uitvinding moest tonen in het bijzijn van Gray en nam hij afstand van het telefoniemonopolie dat zijn naam droeg.