Ultra Wide Band vrij in Duitsland

Ultra Wide Band vrij in Duitsland

Door middel van een persbericht op 16 januari heeft het Duitse directoraat voor electriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen (BNetzA) aangekondigd dat het gebruik van frequenties voor Ultra Wideband technologie (UWB) in het frequentiebereik van 30 MHz tot 10.6 GHz voortaan voor iedereen toegestaan is.

 

Daarmee mag iedereen die frequenties gratis gebruiken zolang men zich maar aan de voorwaarden houdt die aan het gebruik ervan gesteld zijn.

Het gebruik van UWB technieken maakt informatie overdracht over extreem breedbandige signaalpaden mogelijk, waarmee door gebruik van minimale energie korte afstanden overbrugd kunnen worden (enkele meters). Deze toepassing is ideaal voor gebruik binnen een ruimte, maar ook voor kleine woningen, kantoren of werkplaatsen. Daarnaast is de toepassing ook geschikt voor toepassingen in voertuigen.

Breedbandtechnieken onderscheiden zich van andere informatie overdrachtstechnieken door het ontbreken van de kenmerkende "draaggolf" waarop modulatie toegepast wordt (en Ja, daar valt SSB ook onder, omdat daar sprake is van een onderdrukte draaggolf). Je kunt er dan ook niet op afstemmen zoals wij dat gewend zijn. Als je breedband al kunt detecteren, dan is dat als een ruisbult.

En precies dat baart mij zorgen. Ik mag in dit verband Bluetooth nog eens onder de aandacht brengen. Dat was ook bedoeld voor overdracht tot enkele meters, om elektrische apparaten onderling informatie met elkaar te kunnen laten uitwisselen. In de gedachten van de ontwerpers zouden koelkasten via Bluetooth aan de computer door gaan geven dat hij ontdooid wil worden en dat soort fratsen. In de praktijk wordt het meestal gebruikt voor een headset aan de mobiele telefoon of het synchroniseren van de agenda op de PDA met de computerversie.

Inmiddels zijn we aan Bluetooth generatie 2, waarbij aanzienlijk hogere zendvermogens worden gebruikt en afstanden tot 100 meter overbrugd kunnen worden. Waarom? De consument wilde dat. Zoveel handiger als je in een beurshal via Bluetooth op je PDA informatie kunt opvragen over de tentoonstelling etc. Hetzelfde hebben we gezien bij de ISM banden (Industrial, Science, Medical. Een verzamelnaam voor een aantal toegewezen frequentiebandjes waar telemetrie met beperkt vermogen is toegestaan. 27MHz valt daaronder, maar ook de draadloze afstandsbediening van je auto en de draadloze hoofdtelefoons gebruiken die banden, evenals de magnetron) en de 10mW LPD die uiteindelijk PMR werd met 0,5W.

De angst is gerechtvaardigd dat we zoiets bij UWB toepassingen ook gaan zien. Gebruikers zullen gaan klagen over de beperkte reikwijdte van UWB en geruisloos sluipt vermogensuitbreiding naar binnen. Maar anders dan bij Bluetooth is hier sprake van een breed spectrumgebruik. Dat zal zich ongetwijfeld uiten in ruisbulten op VHF/UHF met onbekende herkomst. Het is te hopen dat het Duitse BNetzA in dit geval niet zwicht voor druk omdat de gevolgen voor de amateurbanden anders niet te overzien zijn.