Amsat Oscar 16 gereanimeerd

satelliet

satellietAmsat Oscar 16 gereanimeerd

De in januari 1990 gelanceerde AMSAT-OSCAR 16 (AO-16) — een digitale satelliet — is alweer een tijd onbruikbaar terwijl het commando team worstelt met een serieus computer probleem. Maar de satelliet is sinds enige tijd min of meer hersteld, en is nu een spraak repeater, althans gedurende een nog onbekende testperiode, waarbij FM spraak gebruikt wordt voor de uplink, maar SSB spraak op de downlink.

 

Sinds AO-16 ongeveer 6 maanden geleden weer tot leven werd gewekt, heeft het commando team — bestaande uit Bruce Rahn, WB9ANQ, Jim White, WD0E, en Mark Hammond, N8MH — wel een dozijn keer geprobeerd om de satelliet software  weer geladen te krijgen, maar zonder succes. Het team heeft een serie geheugentesten uitgevoerd en die laten zien dat er een hardware probleem is dat er voor zorgt dat de software niet wil starten.

AMSAT Vice President of Operations Drew Glasbrenner, KO4MA, zegt, "Nadat vastgesteld was dat de computer van de satelliet beschadigd was en we gesproken hadden over het afschrijven van de satelliet, herinnerde Jim zich dat Tom Clark, K3IO, tijdens de bouw een set low-level commando's had ingebouwd. (Low-level commando's zijn eenvoudige instructies die meestal deel uitmaken van de "bios" van een systeem, en die er voor zorgen dat indien het operating systeem zelf niet geladen is, zoals in dit geval, toch beperkte taken uitgevoerd kunnen worden – PA3CNO) Een van deze commando;s kan een uplink ontvanger rechtstreeks aan een download zender koppelen. Het kromme is echter dat de ontvanger een gewone FM ontvanger is, terwijl de zender van origine voor BPSK bedoeld was en in DSB (dubbelzijband) zendt. Mark heeft de satelliet eerder deze week in die mode gezet en wat testen uitgevoerd."

Glasbrenner zegt dat de satelliet goed te horen is; doordat de bandbreedte door het gebruik van SSB natuurlijk veel kleiner is dan voor FM nodig zou zijn (een factor 4!) is een zeer robuuste downlink mogelijk. Afstemmen op de downlink is net als bij een lineaire transponder, kritisch en met snelle doppler. Bijstemmen van de uplink is niet nodig, net als met de FM mode V/U satellieten. De satelliet is al te bereiken als hij 1 graad boven de horizon staat, veel eerder dan andere satellieten. De satelliet zou dan ook makkelijk te bereiken moeten zijn men rondomstralende antennes en een voorversterker voor 70cm.

Glasbrenner zegt dat hij de satelliet voor algemeen gebruik vrij wil geven gedurende een testperiode. De uplink is 145.920 FM, en de downlink is 437.026 SSB +/- Doppler shift. Hij vraagt gebruikers het uplink vermogen te beperken tot een redelijk niveau en niet te zenden zonder dat je de downlink kunt horen; alle normale single-channel richtlijnen zijn van toepassing. Rapporen kun je insturen via e-mail. Veel plezier met het tweede leven van OA-16.