Succesvol Moonbounce experiment

Maan

MaanSuccesvol Moonbounce experiment

Het HF Active Auroral Research Program van de Universiteit van Alaska heeft samen met de Long Wavelength Array in Nieuw Mexico met succes kortegolf signalen naar de maan gestuurd en de echo's daarvan opgevangen. Het zogenoemde  HAARP-Experiment met golflengten van 44,1 en 40,9 m (6792,5 en 7407,5 kHz) vond plaats op 19 en 20 januari.

 

Tijdens het experiment zette men gedurende 2 seconden een draaggolf in de lucht om vervolgens gedurende 3 seconden naar de echo te luisteren.

Het effectief uitgezonden vermogen (vermogen maal antennewinst, ERP) bedroeg 3,6 MW. Er was dit keer nadrukkelijk aan radioamateurs gevraagd om mee te luisteren. Inmiddels liggen er al 1500 rapporten. Het station K7AGE uit Californië heeft een filmpje van ongeveer een kwartier gemaakt van zijn waarnemingen. Deze is te zien op YouTube via de link tinyurl.com/2ak3ks. Voor zijn experimenten gebruikte hij de programma's Digipan en CWGet, een gewoon in de handel verkrijgbare transceiver (Kenwood TS2000) voorzien van 200-Hz-CW-filter en een 40m dipool. In het filmpje is te horen hoe hij zowel de zender in Alaska als ook de echo's van de maan opvangt. Heb je ook wat ontvangen, dan kan je je rapport naar het volgende adres sturen waarna een fraaie QSL kaart verstuurd wordt: HAARP Research Facility, Milepost 11.3, P.O. Box 271, Gakona, AK 99586, Alaska. Ik heb de 20e wel geluisterd op beide frequenties, maar geen van beiden (zender en echo's) kunnen ontvangen. Stukkie draad in de boom werkt dus niet altijd…