ARISS antennes aangekomen bij ISS

ARISS

ARISSARISS antennes aangekomen bij ISS

Al eerder meldden we dat de Lancering van de Columbus module van het ISS uitgesteld was. Enkele problemen met het ruimteveer Atlantis die de module naar het ISS zou transporteren zorgden ervoor dat de lancering ruim 2 maanden werd uitgesteld. Op 8 februari was het dan zover en zaterdag 9 februari werd het Europese ruimtelab succesvol gekoppeld aan het ISS, het internationale ruimte station

 

Je moet je realisren dat de ontwikkeling en de bouw van de Columbus niet minder dan 23 jaar in beslag nam! Columbus is 7 meter lang, 4,5 m in diameter en weegt 12,8 ton.

lancering 

Vanwaar deze bijzondere interesse voor de columbus module? Omdat op deze bouwsteen van het ISS de radioamateur antennes zijn gemonteerd voor de S en de L band. De antennes zijn geheel gefinancierd door de amateurgemeenschap; tot aan vandaag is er bijna 73.000 Euro bijeengehaald, m.a.w. drie kwart van het benodigde bedrag. Met dit geld zijn bijna alle kosten voor ontwikkeling, fabricage, kwalificatie en installatie van de antennes betaald. Het grootste gedeelte van dit werk werd uitgevoerd door Technische Universiteit van Wroclav in Polen. Een bedrag van ca 17.000 Euro, bovenop de bovengenoemde 73.000 Euro werd voorlopig door een welwillende organisatie voorgeschoten, in afwachting dat ook dit laatste bedrag zou worden bijeengehaald in radioamateurkringen.

Ariss-Europe wil nog eens, ter gelegenheid van de koppeling van het de colombus module aan het ISS, iedereen danken voor zijn bijdrage en doet hierbij een nieuwe oproep op jouw vrijgevigheid. De aanwezigheid van een Europees radioamateurstation in de ruimte moet mede zorgen voor een correcte perceptie door de gewone man van onze hobby en dit via berichtgeving in Radio, TV, dag- en weekbladen over de bijdrages van onze hobby in de "verovering van de ruimte". Dit alles dient om onze hobby op lange termijn te laten overleven en waarom niet, een nieuw leven in te blazen.

Je bijdrage, hoe klein dan ook, kan je storten op de speciaal hiertoe geopende rekening van AMSAT-België: Rekeningnummer: 001-2306592-08. Voor meer details over het Ariss / Columbus project, klik hier.