VHF/UHF PreAmp

antenne

antenneVHF/UHF PreAmp

Op de hogere frequenties, bijvoorbeeld in het VHF en UHF gebied, nemen verliezen in de (coax)kabels al snel toe. Dat kan je wel compenseren door een versterker toe te voegen, maar wat er niet meer is, kan ook niet meer versterkt worden. Daarom worden versterkers ook wel zo dicht mogelijk bij de antenne geplaatst. Bij deze een schemaatje van een breedband versterktertje.

 

Het schema is opgebouwd rond de HF transistor BSX20 of de 2N2369. De schakeling trekt slechts 7mA en kan dan ook makkelijk over de coax gevoed worden.

schema

De gegevens van de versterker zijn als volgt:

• Frequentiebereik van 24 tot 450MHz
• Gemiddelde versterking 12dB bij 145Mc (2 S-punten!)
• Ruis +/- 1.1dB

Aan de uitgang van de versterker is een beveiliging opgenomen tegen per ongeluk toevoeren van vermogen. Dat heeft zo zijn beperkingen: de beveiliging werkt maar tot zo'n 5W. Maar het is natuurlijk beter om helemaal geen vermogen op de uitgang te zetten…

De versterker is ook toe te passen bij enigzins dove ontvangers; meestal oude mobilofoons die qua gevoeligheid niet te vergelijken zijn met de moderne transceivers die voor amateurdoeleinden ontworpen zijn en vaak bij 0,1uV al een aanvaardbare signaal/ruisverhouding leveren. Er zijn toepassingen genoeg te bedenken, dus een leuk experimenteerschakelingetje om eens wat te testen.