Zwaartekrachtlamp geeft 4 uur licht

Gravia

GraviaZwaartekrachtlamp geeft 4 uur licht

Clay Moulton heeft zijn universitaire graad behaald in Industieel Ontwerpen. Hij maakte de lamp als onderdeel van zijn afstudeer opdracht. De LED lamp, Gravia genaamd, heeft de tweede plaats gewonnen in de Greener Gadgets Design wedstrijd die onderdeel was van de Greener Gadgets conferentie in New York City

 

De ontwerptekeningen van de Gravia tonen een kunststof kolom van ongeveer 1,2m hoog. Als de lamp geactiveerd is geeft hij over de hele lengte licht. De elektriciteit wordt opgewekt door de trage val van een massa die een rotor aandrijft. De aldus opgewekte energie wordt toegevoerd aan 10 high-output LEDs die door een kunststof lens schijnen waarmee een diffuus licht gecreëerd wordt. De lamp werkt geruisloos en de behuizing ziet er elegant uit en is uiteraard snoerloos — compleet onafhankelijk van het lichtnet.

Gravia 

De lichtopbrengst komt uit tussen de 600-800 lumen — ongeveer evenveel als een 40 watt gloeilamp en hij levert dat circa 4 uur aaneengesloten.

Om de lamp in te schakelen moet de gebruiker een gewicht van onder naar boven verplaatsen in de lamp. Een mechanisme dat aan een zandloper doet denken wordt omgedraaid en de gewichten worden in een "massa-slede" geplaatst, dicht bij de bovenzijde van de lamp. De slede begint aan zijn langzame afdaling en binnen een paar seconden beginnen de LEDs te branden en verlichten de lamp, aldus de uitvinder. “Het is iets ingewikkelder dan een schakelaar omhalen, maar het is een acceptabele, zelfs plezierige handeling, net als het opwinden van een mooie klok of het maken van goede koffie,”Â? zegt Moulton.

Moulton schat dat het mechanisme van de Gravia meer dan 200 jaar mee kan gaan, als de lamp 8 uur per dag en 365 dagen per jaar gebruikt wordt. “De LEDs, die over het algemeen als Long-Life componenten gezien worden, worden short-life componenten in vergelijking met het energie-opwekkende mechanisme,”Â? zegt hij. Wanneer, waar en voor hoeveel de lamp te koop zal zijn, is nog niet bekend.