Actief LF Bandpass Filter

bandpass

bandpassActief LF Bandpass Filter

En alweer een handig schakelingetje om de Bitx20 te verfraaien: een actief bandpass filter. Als je al zover bent dat je kunt luisteren op de Bitx dan heb je vast al gemerkt dat bij contesten, als alle stations boven op elkaar zitten, je last hebt van naastgelegen stations. Met dit filter laat je alleen frequenties tussen 200Hz en 2kHz door, zodat het rustiger luistert op een drukke band.

 

Het ontwerp is opgebouwd rond de dual JFET opamp TL082 (had ik nog, TL072 of LM747 of andere dubbele opamps zullen het ook wel doen. Twee enkele ook trouwens Wink ). Eigenlijk zijn het twee filters achter elkaar: een High-pass filter met een kantelfrequentie van 200Hz en een Low-pass filter met een kantelfrequentie van 2kHz.

Schema

Zet je de twee filters achter elkaar, dan heb je een bandpass filter. Je kunt het filter permanent in de LF leiding laten zitten die naar de AGC gaat. Zet je 'm er namelijk achter, dan zal de AGC (die immers op het LF signaal reageert) aanspreken op signalen buiten de doorlaatband van het bandpassfilter en je gewenste signaal onderdrukken. En dat is letterlijk het paard achter de wagen spannen (het filter achter de AGC spannen HI).

Je kunt de schakeling opbouwen op een stukje gaatjesboard of weer op de inmiddels vertrouwde dode-kever methode. Eventueel met een omschakelaartje zodat je het filter kunt bypassen als het niet echt nodig is, bijvoorbeeld bij digitale modes waar je juist zoveel mogelijk wil zien. Maar met wat meer hoog erin klinkt audio vaak net wat beter.

Natuurlijk blijft de toepasbaarheid van zo'n filter niet beperkt tot de Bitx20. Je kunt het filter ook in een microfoonleiding zetten om de bandbreedte van je uitgezonden signaal smaller te maken. Of aan een bestaande set die op SSB ook nogal breed is qua audio. Overigens heb je daar dan het probleem dat de AGC daar wél reageert op ongewenste signalen omdat een echte set op de middenfrequent terugregelt en niet op het laagfrequent zoals de Bitx. Een extra (inrad) kristalfilter geeft dan betere resultaten, maar kost ook twintig keer meer.