CW-Skimmer

cwkey

cwkeyCW-Skimmer

Gewend als de Homo Digitalis is aan zijn waterval met automatische decodering van stations binnen de bandbreedte van de ontvanger, is er nu wederom een fraai programma – met dat verschil dat het nu niet om PSK gaat, maar CW. Met dit programma is er geen enkel excuus meer om niet aan CW te gaan doen…

 

CW-Skimmer is een multi-channel CW decoder en analyzer. Het is getest onder Windows 98/ME/XP/2000. Het heeft de volgende features:

 • Zeer gevoelige CW decodering gebaseerd op de Bayesian statistische methode
 • Gelijktijdige decodering van ALLE cw-signalen binnen de doorlaatband van de transceiver. 700 signalen kunnen tegelijk gedecodeerd worden op een 3GHz pentium 4 als een wideband ontvanger toegepast wordt.
 • Een snelle watervalweergave, met een resolutie waarmee de morse punten en strepen op het scherm meegelezen kunnen worden
 • De calls worden uit de gedecodeerde berichten gehaald en als labels aan de watervalsporen toegevoegd
 • Het programma voorziet in een DSP met noise blanker, AGC en een scherp CW filter met regelbare bandbreedte
 • Een I/Q recorder en speler (I/Q = In-phase/Quadrature)

Screenshots van het programma:

shot1

 

shot2

 

shot3

 

Zoals je ziet heeft de weergave erg veel weg van een PSK programma. Een 30-dagen probeerversie van het programma is hier te downloaden. Registratie kost $75 en dat is met de huidige dollarkoers ongeveer €50.

Je kunt je eigen ontvanger gebruiken waarmee je maximaal 6kHz bandbreedte kunt realiseren in AM-mode. Maar je kunt ook – als je toch met de computer aan de gang bent – een "softrock radio" eraan hangen. Dat zijn software defined radio's die je aan de USB poort van de computer knoopt. De Softrocks zijn er voor diverse banden. De 30m/40m versie kost inclusief verzending $32 en dat is net €20. Altijd leuk voor een experiment. Wat heb je er verder voor nodig:

 • Operating systeem: Windows ME, Windows 2000, of Windows XP. Het programma is niet gegarandeerd voor Windows 98 SE en Vista, dat is afhankelijk van de kwaliteit van de audio drivers. Windows 95 en Windows 98 GE worden niet ondersteund.
 • CPU: Pentium-4 2.5 GHz als je een wideband radio gebruikt, of 1 GHz bij gebruik van een standaard 3-kHz radio.
 • Poorten: een COM poort voor CAT besturing
 • Ontvanger: een standaard 3kHz ontvanger of een softrock radio zoals boven beschreven.
 • Geluidskaart: een stereo geluidskaart die de 48 kHz sampling rate ondersteunt en geschikte WDM drivers heeft
 • Kabels: er zijn twee kabels nodig om de radio met de PC te verbinden: een standaard stereo kabel voor de het geluid of I/Q signaal, en een CAT kabel/adapter voor de CAT besturing.