CW-Skimmer

cwkeyCW-Skimmer

Gewend als de Homo Digitalis is aan zijn waterval met automatische decodering van stations binnen de bandbreedte van de ontvanger, is er nu wederom een fraai programma – met dat verschil dat het nu niet om PSK gaat, maar CW. Met dit programma is er geen enkel excuus meer om niet aan CW te gaan doen…

 

Lees verder “CW-Skimmer”

Actief LF Bandpass Filter

bandpassActief LF Bandpass Filter

En alweer een handig schakelingetje om de Bitx20 te verfraaien: een actief bandpass filter. Als je al zover bent dat je kunt luisteren op de Bitx dan heb je vast al gemerkt dat bij contesten, als alle stations boven op elkaar zitten, je last hebt van naastgelegen stations. Met dit filter laat je alleen frequenties tussen 200Hz en 2kHz door, zodat het rustiger luistert op een drukke band.

 

Lees verder “Actief LF Bandpass Filter”

Zwaartekrachtlamp geeft 4 uur licht

GraviaZwaartekrachtlamp geeft 4 uur licht

Clay Moulton heeft zijn universitaire graad behaald in Industieel Ontwerpen. Hij maakte de lamp als onderdeel van zijn afstudeer opdracht. De LED lamp, Gravia genaamd, heeft de tweede plaats gewonnen in de Greener Gadgets Design wedstrijd die onderdeel was van de Greener Gadgets conferentie in New York City

 

Lees verder “Zwaartekrachtlamp geeft 4 uur licht”

Tjechië nu ook op 4m

Tjechië nu ook op 4m

Het Tjechische Agentschap Telecom heeft aangekondigd dat de nationale radio amateurs spoedig toegang zullen krijgen tot de 4 meter band. De telecommunicatie beheerders zijn van plan om maximaal 20 speciale vergunningen af te geven voor het frequentiegebied van 70.2 tot 70.3 MHz met maximaal 10 Watt ERP. Deze band is uniek voor delen van Europa maar is niet generiek beschikbaar voor radio amateurs in I-T-U Region 2. De Tjechische machtigingen zullen geldig zijn tot 31 december 2008.

 

Ballon antenne

ballonnenBallon antenne

Van Berend PD7BS kreeg ik een link doorgestuurd naar de website van Hans Remeeus PA1HR. Hans heeft tijdens de PACC contest van 9 en 10 februari 2008 geëxperimenteerd met een antenne onder aan een ballon. Daarmee krijg je een antenne die niet alleen in hoogte, maar ook in lengte veruit superieur is ten opzichte van een standaard dipool zoals deze bij contesten vaak gebruikt wordt.  

Lees verder “Ballon antenne”

Weer antenneplaatsing Zoetermeer

AntenneWeer antenneplaatsing Zoetermeer

Tijdens de laatste afdelingsbijeenkomst had ik het al met Jan PD0NLR over de antennes die er hier en daar in Zoetermeer op flats verschijnen. Op één van de hoogbouwen in het Stadshart staan sinds een tijdje 3 antennes; deze worden aan C2000 toegeschreven. En volgens Jan zijn er op een van de andere torens twee antennes op een zogenaamde "koehoorn" geplaatst voor onbekende toepassing. En afgelopen zaterdag was men op de Blankaard bezig.

 

Lees verder “Weer antenneplaatsing Zoetermeer”

Kosovo en DXCC

KosovoKosovo en DXCC

Nu Kosovo recent zijn onafhankelijkheid van Servië heeft verklaard, wordt er volop gespeculeerd over wat dit betekent voor de amateurwereld; in het bijzonder de DXCC status. De ARRL DXCC Manager Bill Moore, NC1L, zegt dat hij begrijpt dat er veel vragen zijn over de DXCC status van Kosovo, met name of de nieuwe staat wel of niet toegevoegd zal worden aan de DXCC lijst.

 

Lees verder “Kosovo en DXCC”

Domotica tot het uiterste

domoticaDomotica tot het uiterste

Voor velen zal de term Domotica volkomen nieuw zijn. Met deze term bedoelt men het automatiseren van allerlei functies in huis. Dat kan zijn besturing van verlichting, alarmering, automatisch sproeien van de tuin bij droogte, besturing van de zonwering en zo zijn er nog veel meer functies te bedenken. Maar je kunt het ook overdrijven…

 

Lees verder “Domotica tot het uiterste”