Foto’s RAZ bijeenkomst

PI4RAZ

pi4razFoto's RAZ bijeenkomst

Het is niet de gewoonte om een verslag van een bijeenkomst van de Radio Amateurs Zoetermeer te plaatsen, maar gisteren was weer eens een bijzondere avond; vandaar deze terugblik en wat fotomateriaal (met dank aan Berend PD7BS)

 

Het was een ouderwets gezellige clubavond. Om te beginnen was er de sluiting van de inschrijving voor de Jingtong portofoons. Het respectabele aantal van 13 stuks voor 2 meter en 11 stuks voor 70cm kon genoteerd worden. Wat nou geen activiteit in de regio… Als er voortgang te melden is met betrekking tot de bestelling, zal dat gemeld worden.

Verder kon er een tipje opgelicht worden van de sluier met betrekking tot een eventueel nieuw project(je) voor het komende najaar: een 80m buizen ontvanger. De technische commissie is al druk bezig met de voorbereidingen. Een eerste proefopstelling met alvast werkend laagfrequent was te bezichtigen:

0V1

De twee buizen die hier te zien zijn, zijn een EF80 (die hier alleen nog dienst doet als serieweerstand voor de gloeidraad van de tweede buis) en een ECL80. De anodespanning is 45V die door spanningsverdrievoudiging verkregen wordt uit een  gewone 12V trafo, die tevens de gloeidraden voedt. Als luidsprekertransformator wordt een goedkope 220/9V trafo gebruikt uit de bakken van dikke Gerrit in Den Haag. Het streven is een 0V1-ontvanger met terugkoppeling te maken. Of dit 'm gaat worden staat nog niet vast, maar het is een eerste opzet.

Verder werd er natuurlijk weer gewerkt aan de Bitx20's van diverse amateurs. Wim PD0JNG bracht zijn fraaie uitvoering mee om te laten zien wat het eindresultaat zou kunnen zijn:

jngbitx1

De zwart gespoten kast en fraaie knoppen geven het geheel een professioneel uiterlijk. Ook aan de binnenkant is zorg besteed aan de afwerking:

jngbitx2

Printen goed vastgeschroefd en alles strak bedraad. Een beetje TE: bij het beetpakken veranderde er van alles aan het zenden en ontvangen. Dat leek een sluiting te zijn in de sturing van de eindtrap. En omdat die bi-directioneel werkt (het ontvangst signaal loopt daar ook overheen) merkte Wim op dat OF ontvangen goed werkte, OF zenden. Maar dat leek maar zo: als ontvangst werkte, was zenden instabiel omdat er (waarschijnlijk: dit gaat Wim nog verbeteren en testen) beïnvloeding van de frequentieteller plaatsvond. En als de ontvangst wegviel, bleef de zender stabiel (wat logisch is omdat deze door de sluiting geen sturing kreeg en daardoor de beïnvloeding van de teller ook niet optrad).

Na aanpassing van het kortgesloten draadje moest de boel natuurlijk weer opnieuw afgeregeld worden:

jngbitx3

Nu moet het probleem van de counterbeïnvloeding nog opgelost worden. Want als die van slag raakt, geeft hij niet alleen de verkeerde frequentie aan, maar slaat ook de Huff&Puff uit de lock en gaat daardoor de VFO aan de haal. Daar is natuurlijk niet mee te werken. Maar dat gaan we vast ook wel onder controle krijgen. Mijn versie werd een stuk stabieler door hier en daar met wat 100nF condensatoren te strooien. Vooral met een lange (en niet al te dikke) voedingsdraad is de voeding niet "koud" genoeg. Misschien helpt dat hier ook al.

Ben je niet geweest? Kom volgende keer dan zelf eens kijken naar alle activiteiten. Ook als je geen inwoner van Zoetermeer bent, of gelicenceerd amateur, ben je van harte welkom.