D-star vanuit de ruimte

satelliet

satellietD-star vanuit de ruimte

D-Star kon binnenkort weleens vanuit de ruimte gaan komen. Een nieuw Europees Amateur Radio CubeSat project is van plan om voor al zijn communicatie gebruik te gaan maken van het D-STAR digitale communicatie protocol.

Onder de naam OUFTI-1 gaat de satelliet gebouwd worden door studenten van de Universiteit van Luik in België. Het doel van de bouw is de studenten praktijkervaring op te laten doen in het ontwerpen, bouwen en besturen van complete satelliet systemen. Dat moet de basis gaan vormen voor een reeks experimenten in de ruimte.

Het meest innovatieve feature van de OUFTI-1 zal zijn het gebruik van het door de Japanse Amateur Radio League ontwikkelde D-Star digitale communicatie protocol. D-Star gaat gebruikt worden om de satelliet te besturen en telemetrie te verzenden (hou hierbij in het achterhoofd dat D-star niet uitsluitend spraak is, maar dat er ook een data-kanaal in zit!) maar ook voor het relayeren van door radio-amateurs uitgezonden D-star communicatie.

Er zijn plannen om in de toekomst D-Star te gaan gebruiken voor het besturen van experimenten aan boord. Meer informatie over deze opwindende ontwikkeling is te lezen op http://www.leodium.ulg.ac.be/cmsms/ (OUFTI-1 release)