Handige links voor de Jingtong

Jingtong

JingtongHandige links voor de Jingtong

Zo, in de regio lopen er weer een hoop amateurs met een extra portofoon rond: het merendeel van de zending Jingtong's heeft zijn eindbestemming bereikt en ik moet zeggen: het is een schattig dingetje en het werkt als een zonnetje. Ik heb voor de gelukkige bezitters van de portofoon even wat links bij elkaar gesprokkeld die handig kunnen zijn als je wat meer wilt doen met je porto.

 

Om te beginnen is daar de microfoon modificatie. Niet een modificatie in technische zin, maar meer mechanisch: het blijkt dat het electret-microfoontje van de Jingtong in zijn geheel schuil gaat achter de plastic behuizing. Dat maakt de modulatie wat doffig. Het is op te lossen door een klein 2mm gaatje in de front te boren waardoor de geluidsgolven direct bij het microfoonmembraan kunnen. Zie deze website voor een instructie.

Er is veel over geschreven. Zie ook deze link waar een uitgebreide fotoreportage op staat met instructies voor het uit elkaar halen van de porto.

Wij zijn echt niet de enigen die een portofoon hebben gekocht waarvan driekwart van de onderdelen eruit klimt als je er een bak rijst naast zet. Er is al ontzettend veel te vinden over dit dingetje. Bijvoorbeeld deze site waar ook een verbeterde (lees: wél grammatisch correcte) versie van het manual op staat. Zeer informatief.

Een eveneens zeer leesbare en beknopte handleiding voor de Jingtongs vind je hier. Misschien wel op A5 formaat te printen en bij de hand te houden, want de toetsjes van de porto geven je geen enkele aanwijzing over hun secundaire functies…

Last but not least: reserve-accu's. Als je op deze link kijkt, zie je dat deze voor $3,62 te koop zijn. Dat is volgens de koersconverter van het Grenswisselkantoor met de huidige koers €2,14… Misschien is het handig om – als daar weer voldoende interesse voor is – vast een stel van die reserve-accu's te laten komen. Laat het me maar weer eens pa3cnopi4raz.nl">weten.

Iedereen veel plezier met de nieuwe aanwinst en uiteraard tot horens.