Opstartpiep modificatie voor de Jingtong

Jingtong

JingtongOpstartpiep modificatie voor de Jingtong

Hoewel het een schitterend apparaat is voor het geld, is er toch wel een belangrijke kanttekening te zetten bij het functioneren van de Jingtong portofoon: de irritant harde toonriedel bij het inschakelen. Van Piet PE1FLO ontving ik een document waarin beschreven staat hoe je dat kunt modificeren. Omdat het origineel in een Spaans soort Engels geschreven is, vertaal ik het maar gelijk naar het Nederlands.

 

Als je hier aan wil beginnen, moet je toch wel enige ervaring hebben met het werken met SMD componenten. Als je nog nooit iets op dit gebied gedaan hebt, is het niet verstandig het nu te proberen.

Voor het openen van de portofoon verwijs ik weer naar deze link, die ook gebruikt wordt bij het boren van het gaatje voor de microfoon. Wees voorzichtig met het openmaken van de op elkaar geklikte behuizingen: het zijn 3 weerhaakjes waar de twee helften mee op elkaar zitten. Als je er een schroevendraaier of, zoals ik deed, een zakmes tussen zet, is de kans groot dat ze afbreken.

Als je de kast hebt opengemaakt en de inhoud op tafel ligt, soldeer dan de twee massaverbindingen los die de twee printen bij elkaar houdt. Aan de achterzijde van de voorste print zie je bij de luidspreker- en microfoongaten een kleine SMT transistor die het piepsignaal versterkt dat van pin 12 van de microprocessor komt.

mod1

Tussen die transistor en de microfoon zitten een SMT weerstand en een condensator. Die condensator leidt het audiosignaal dat door de processor gegenereerd wordt naar de eindversterker. Om het volume van het signaal te verkleinen moet je de SMT condensator vervangen door een exemplaar van 4n7 of kleiner.

mod2

Wees met desolderen en solderen voorzichtig dat je de print niet beschadigt. Als je de condensator helemaal weg laat, geeft de porto geen riedel meer bij het opstarten, maar geeft dan ook geen piepjes meer bij het bedienen van het keyboard. Heb je de modificatie voltooid, steek dan de twee connectors die beide borden verbindt weer in elkaar en soldeer de massaverbinding(en) weer op hun plaats. (Het originele Spaanse Engels maakt niet duidelijk of er twee massaverbindingen zijn, of 1 verbinding die aan beide zijden gesoldeerd moet worden). Zet nu de porto in omgekeerde volgorde weer in elkaar. Vind je de toon nog te hard, dan kan je de condensator verder verkleinen richting 1nF. Veel succes met de modificatie.