1 Volt QRP Transceiver

dlqrpag

dlqrpag1 Volt QRP Transceiver

Leden van de DL QRP groep werken aan een project dat een QRP transceiver op moet leveren die al werkt op een voedingsspanning van 1 volt.

De doelstellingen van het project zijn:

– Zuinig omgaan met de aardse grondstoffen
– Besparen op batterijgebruik
– Besparen op gebruikte materialen
– Zoveel mogelijk plezier beleven, dus een goed werkende transceiver bouwen

De details van het project zijn inmiddels op het web gepubliceerd.

"Moderne solid state technieken maken het mogelijk om HF zenders en ontvangers te ontwerpen die al werken op voedingsspanningen vanaf 1 Volt en daarbij al een goede efficiency hebben. De belangrijkste energievreters zoals de laagfrequent eindversterker en de hoogfrequent eindtrap moeten zeer zorgvuldig ontworpen worden om dan nog goede resultaten te geven en de doelstellingen te realiseren. Het beste rendement zou met de huidige stand van de techniek behaald worden bij 3 Volt. Dit experimentele ontwerp zal de basis vormen voor een 3 Volt transceiver met een HF uitgangsvermoden van meer dan 0.5 Watt."

De volledige publicatie met schema is hier te lezen.

De website van de DL QRP groep vind je hier.