Nieuwe versie FDMDV beschikbaar

fdmdv

fdmdvNieuwe versie FDMDV beschikbaar

Voor degenen die niet weten wat FDMDV is: die kunnen mijn eerdere artikel over mijn experimenten met FDMDV er eens op nalezen… Met FDMDV kan je digitale spraak uitzenden en ontvangen door eenvoudigweg je PC aan een standaard HF SSB transceiver te koppelen.

Degenen die regelmatig PSK31 gebruiken hebben zo'n koppeling meestal al. Het grote verschil zit 'm erin dat je voor FDMDV twee geluidskaarten nodig hebt (of een geluidskaart en een USB headset): één voor de koppeling met de zender (net als voor PSK31) en één voor de microfoon/luidspreker. De PC doet dan verder dienst als Encoder/Decoder voor de digitale spraak.

Het grote voordeel van FDMDV is dat de bandbreedte minder dan de helft van een standaard SSB signaal is: slechts 1100Hz. De nieuwe versie FDMDV 1.2 kan met de bijbehorende documentatie gedownload worden van n1su.com/fdmdv