AT haalt piraten uit de lucht

Piraat

piraatAT haalt piraten uit de lucht

Het rommelt al een tijdje in Noord-Brabant. Een aantal piraten heeft daar een plekje gezocht net boven de 2m band en houden onderling kontakt op frequenties in de 146MHz. Aangezien dat deel van het spectrum gebruikt wordt door overheidsdiensten (met name het Rode Kruis) heeft AT ingegrepen: op 7 adressen werd apparatuur en antennes in beslag genomen.

 

De invallen vonden plaats in de Liemers en in het Rivierengebied. Het gaat om mensen die onderling met elkaar communiceerdem en met hun apparatuur de frequenties van politie en andere hulpdiensten stoorden. De apparatuur is in beslag genomen door het Agentschap Telecom, vroeger bekend als de Radiocontroledienst. De politie verleende assistentie.

Echter, op de site van het Brabants Alternatief Radioamateur-net beschuldigen piraten de amateurs evan het AT "erbij gehaald" te hebben. Terwijl de amateurs op hun beurt bobo's van "een bepaalde vereniging" ervan beschuldigen de kop in het zand te steken.

De amateurs schenen vooral gebruik te maken van 146.450 als huisfrequentie. Zet je daar de NRK kanalen tegen af, dan zie je wel waar het mis gaat:

146.1900
146.3100
146.4500
146.4700
146.5700 

Erger wordt het als van elke kennis gespeende journalisten verslag gaan doen van dit soort acties, zoals in de krant de Gelderlander het geval was. De journalist spreekt van "invallen bij zendamateurs", waar men natuurlijk piraten bedoelt. Op deze manier zou het verschil tussen gelicenseerden en ongelicenseerden wel erg dun worden.

Daarop onstaat een discussie over de term "amateur", die door een aantal mensen uitgelegd wordt als "niet beroepsmatig bezig zijn", en onder die uitleg vallen ook 27Mc-ers en LPD/PMR gebruikers. Maar persoonlijk versta ik onder "Zendamateur" toch heel wat anders.

Feit is dat door dit soort woeste discussies het radio-zendamateurisme schade wordt berokkend. Iets wat we in deze moeilijke tijden voor de hobby helemaal niet kunnen gebruiken…