Lancering Delfi-C3 lijkt geslaagd!

delfiC3

delfiC3Lancering Delfi-C3 lijkt geslaagd!

Het waren spannende minuten, maar zoals het er nu op het moment van dit schrijven uitziet, lijkt de lancering van Delfi-C3 geslaagd! Na de lancering om 5:53 Nederlandse tijd kwam om 7:40 de bevestiging dat Delfi-C3 gescheiden was van de X-POD waarmee hij gelanceerd was. En toen begon het wachten op een teken van leven…

 

Update 14:35 Daar is-ie dan toch! Delfi-C3 is gehoord op het grondstation en de telemetrie data is succesvol gedecodeerd. Uit de gedecodeerde data blijkt dat alles goed functioneert. De packets stromen nu binnen op het grondstation!

Update 13:30 Donkere wolken pakken zich samen… Ook de tweede omloop is gepasseerd zonder dat er een signaal van de satelliet gehoord is. Over een kwartier is de derde omloop; het grondstation werkt aan een fatsoenlijke set TLE's (Two Line Elements; de parameters waarmee een satellietbaan beschreven wordt en die als basis dienen voor baanberekeningen. Uiteraard erg lastig vlak na een lancering). Luistert allen op 145.870 1200 baud BPSK X.25 of je wat hoort.

Update 10:55 De eerste baan over Delft is net voorbij, maar de satelliet is niet gehoord. De volgende overkomst is om 10:11 UTC (12.11 Nederlandse tijd). We houden je op de hoogte…

Een half uurtje geleden, om 9:50 Nederlandse tijd was het dan zo ver: Delfi is gehoord aan de westkust van de verenigde staten! De opname is door het team in Delft gechecked en nog eens gedubbelchecked en ze zijn er van overtuigd dat het Delfi-C3 was in science mode. Over een kwartier (10:35) wordt Delfi boven Nederland verwacht en hoopt men de eerste data te kunnen ontvangen.