Coax Notch filters voor Multi-Multi contesten

coaxnotch

coaxnotchCoax Notch filters voor Multi-Multi contesten

Als je met meer dan één station meedoet aan een multi-multi categorie contest (of velddag, weten we uit ervaring) dan loop je geheid tegen ontvanger-oversturingsproblemen aan. Antennes staan gewoon te dicht bij elkaar en dat in combinatie met grote vermogens kan zelfs de ontvangeringang beschadigen!  Daarom heeft K2TR eenvoudige coax notch filters ontworpen. Makkelijk na te bouwen, goedkoop maar toch zeer effectief.

 

Het bouwen van de gebruikelijke LC filters (pi – netwerk) voor gebruik bij grote vermogens levert serieuze problemen op. Condensatoren die bestand zijn tegen de spanningen en stromen die daarbij optreden zijn zeldzaam en dientengevolge duur. Daarom heeft K2TR nagedacht over coax stubs die als notchfilters dienst kunnen doen. Het probleem zit 'm daarbij in de frequentierespons. Stubs kunnen immers alleen maar oneven of even harmonischen kortsluiten…

De kwaliteit van de coaxkabel is erg belangrijk. Het bepaalt de bandbreedte, onderdrukking en de verliezen. RG-58 coax is geen goede keuze. RG-213 is veel beter en deze kabel kan zonder problemen 1kW PEP aan.

De filters worden in de antenneleiding opgenomen met SO-259 Female Tee adapters. Het advies is om alle filters van dezelfde rol coax te maken en alle connectors van dezelfde leverancier te betrekken. De verkortingsfactor van coaxkabel kan een beetje variëren. Het bouwen en afstemmen van de stub voor de 160m of 80m band geeft een goede indicatie van de echte verkortingsfactor van de coax. Een kleine afwijking is op deze banden geen bezwaar maar op de hogere banden is nauwkeurigheid wél van belang.

Voorbeeld van een 80m bandfilter: monteer een PL-259 connector aan de coax. Bereken de kwartgolf stub met de formule 75 x v / f waarbij v de velocityfactor is en f de frequentie (hier 75 x 0.66 / 3.68MHz = 13.45m). Tel daar 20cm bij  op, knip de kabel af en sluit het einde kort. Verbind de stub met de transceiver uitgang en knoop een dummy load en wattmeter achter het filter. In de 80m band moet de meter vol vermogen aangeven naar de dummy load. Schakel om naar de 40m band en kijk hoeveel vermogen naar de dummy load gaat – dat zou nul moeten zijn. Als dat zo is, is geen afstemming meer nodig. Komt er nog vermogen door, knip dan een stukje van de coax af en meet opnieuw. Zodra het uitgangsvermogen nul is, meet dan de precieze lengte van de coax en bereken de werkelijke verkortingsfactor met bovenstaande formule.

Waarschuwing van de redactie: bij deze meetmethode wordt de zender bij 40m effectief kortgesloten. Daar moet-ie wel tegen kunnen! Beschik je over een antenne analyzer, bijvoorbeeld van MFJ, dan is dat een veel vriendelijker methode voor je zendereindtrap…

Een aantal voorbeelden:

Filters voor het CW-gedeelte, verkortingsfactor 0,66 

 

A: filtert de 20m band, lengte 3,486m, uiteinde open
B: filtert de 40m en 15m band, lengte 6,969m, uiteinde open 

A: filtert de 20m en 10m band, lengte 6,969m, uiteinde kortgesloten

A: filtert de 40m en 15m band, lengte 6,969m, uiteinde open
B: filtert de 10m band, lengte 3,486m, uiteinde kortgesloten

A: filtert de 20m en 10m band, lengte 6,969m, uiteinde kortgesloten
B: filtert de 15m band, lengte 4,648m, uiteinde kortgesloten
C: compenseert de reactantie van filter B, lengte 2,337m, einde open

A: filtert de 40m, 20m, 15m en 10m band, lengte 13,938m, uiteinde kortgesloten

A: filtert de 80m, 40m, 20m, 15m en 10m band, lengte 27,876m, uiteinde kortgesloten

 

Nog wat voorbeelden van coax notchfilters voor 80m en 160m, SSB gedeelte, verkortingsfactor 0,66

 

A: filtert de 40m, 20m, 15m en 10m band, lengte 13,451m, uiteinde kortgesloten

A: filtert de 80m, 40m, 20m, 15m en 10m band, lengte 26,470m, uiteinde kortgesloten

 

Met een bos kabel kan je dus snel een eenvoudig effectieve filters maken voor een contest. Zeker met de op handen zijnde CW-contest op 7 en 8 juni a.s. kan dit een welkome aanvulling zijn van je contest cq. velddag station.