Verslag Amateur Overleg 12 maart

pdflogo

pdflogoVerslag Amateur Overleg 12 maart

Op 12 maart j.l. vond het Amateur Overleg plaats. Het verslag is in PDF formaat hier te downloaden. Voor de luie amateurs heb ik de belangrijkste punten even samengevat.

 

Een samenvatting van de belangrijkste punten uit het AO: 

  • Verbod bediening op afstand. Is reeds vastgesteld en gepubliceerd in de staatscourant. VERON wil daar nog wel op terugkomen
  • VERON vraagt of vooruitlopend op de WRC 2011 vast toestemming verleend kan worden voor 501-504kHz. Beide verenigingen zullen een gezamelijk verzoek indienen voor deze band.
  • VRZA verzoekt speciale roepletterreeks voor DARES. De stichting DARES moet daartoe een officieel verzoek met gedetailleerde motivatie indienen.
  • D-star wordt wel toegestaan, maar niet op 2m. Op 70cm worden de ongebruikte packetfrequenties toegewezen. Er zijn momenteel 4 aanvragen. Vooral de coördinatie met buitenland vergt veel tijd.
  • Er komen ook verzoeken binnen voor banden die niet in het ATOF beleid genoemd worden, waaronder de 10 meter band. 10 meter wordt toegestaan met een herhalingsafstand tussen twee repeaters op dezelfde frequentie van 250km. Gezien de repeaters in de ons omringende landen is er in Nederland ruimte voor 1 repeater. Die is dus inmiddels uitgegeven… Noot van de redactie: Dit beleid verbaast me. De grondgolf reikt niet verder dan een kilometer of 30-40: slechter dan een VHF FM repeater. En juist boven de 250km verwacht ik problemen door short-skip bij Es…
  • In de 6 meter band worden geen onbemande stations toegestaan met uitzondering van 1 baken. Dit is met defensie overeengekomen tijdens de onderhandelingen over het toestaan van radiozendamateurs in de 6m band.