Etiquette voor radio-amateurs

Etiquette voor radio-amateurs

Een aantal jaren geleden schreef Mark ON4WW een epistel over "Operating practice" voor radio-amateurs. Dit ingegeven door het feit dat 99% van de huidige amateurs met commerciële apparatuur werkt met als direct gevolg een minder technische achtergrond. In de opleidingen wordt wel aandacht besteed aan de techniek en de machtigingsvoorwaarden, maar de ethiek wordt nauwelijks belicht. Daarom is er nu een nieuw handboek geschreven door John ON4UN en Mark ON4WW, dat handelt over alles wat we moeten weten en toepassen om een voorbeeldig en succesvol radioamateur te zijn op de banden.

 

De mening van de makers is dat men over het hoofd heeft gezien om nieuwe radioamateurs in detail aan te leren hoe ze radioverbindingen moeten maken. Daarnaast handelen de examens van radioamateur slechts in zeer beperkte mate over deze zaken. Dit heeft tot gevolg dat vele radioamateurs operationele procedures gebruiken die verre van volmaakt zijn.

John ON4UN en Mark ON4WW zijn ervan overtuigd dat in plaats van hen verwijten te maken, hen de nodige opleiding dient te worden gegeven zodat ze snel voorbeeldige en succesvolle radioamateurs zullen worden. Hiertoe hebben ze twee documenten samengesteld die ter beschikking worden gesteld van iedereen, zonder enige beperking of kosten.

Het eerste document is een PDF-bestand "Ethiek en operationele procedures voor de radioamateur", waarin de hele materie in detail wordt behandeld. Het tweede document is een PowerPoint PPS bestand dat in eerste instantie is gemaakt voor vrijwilligers die over dit onderwerp willen vertellen binnen hun afdeling.

Door het schrijven van beide documenten hebben de auteurs zich tot doel gesteld het operationeel gedrag van de radioamateurs, waar nodig, proberen te verbeteren, alsook aan de nieuwkomers een document ter beschikking te stellen die de betrokken materie in detail uitlegt.

Op het Europees niveau (CEPT) zowel als op het nationaal niveau is men zich terdege bewust van de problemen die er zijn met betrekking tot het respecteren van de gedragscode en de operationele procedures op de amateurbanden, en men kan er zeker van zijn dat op deze niveaus binnen afzienbare tijd maatregelen zullen worden genomen om de examenmaterie ter zake aan te passen

Inmiddels zijn de documenten in 3 talen (Nederlands, Frans, Engels) beschikbaar. Voor de Nederlandse PDF versie, klik HIER. Voor de powerpoint presentatie, klik HIER. Het doorlezen vergt enig geduld, maar er staan leerzame en nuttige dingen in. Zelfs ik (en ik dacht dat ik het aardig goed deed op de banden…) heb er nog een hoop van geleerd.