Radio amateurs in actie na aardbeving

earthquake

earthquakeRadio amateurs in actie na aardbeving

Afgelopen maandag 12 mei om 0628 UTC trof een aardbeving met een kracht van 7.8 de provincie Sichuan in China. Volgens de Chinese Radio Sports Association, de Chinese nationale radio amateur vereniging, zijn nu de volgende frequenties in China in gebruik voor noodverkeer: 14.270, 7.050 en 7.060 MHz. Hou deze frequenties dus voorlopig vrij.

 

De website van de CRSA meldt het volgende:

"In de middag van 12 mei 2008 werd in de provicie Sichuan het gebied Wenchuan getroffen door een aardbeving. De communicatie met sommige omliggende gebieden is momenteel verbroken en de communicatie met andere gebieden ondervindt problemen door het drastisch toegenomen verkeer."

"De Chinese Radio Sports Association roept daarom hun leden op om ervoor te zorgen dat hun stations zo goed mogelijk operationeel zijn en al het mogelijke te doen om standby te zijn op veelgebruikte kortegolf frequenties. Zodra een radiosignaal ontvangen wordt uit het rampgebied, probeer dan zo goed mogelijk te achterhalen wat de mensen in dat gebied het meest nodig hebben en meld dat aan de lokale autoriteiten. Als mensen in de omliggende gebieden via de radio een bericht door willen geven aan hun geliefden, help ze dan in kontakt te komen en het bericht zo snel mogelijk over te brengen."

"Amateur radio stations in het rampgebied en de omliggende gebieden moeten onvoorwaardelijk ingezet worden om de lokale autoriteiten te ondersteunen in hun onderlinge communicatie. Tevens mogen amateur radio stations tijdelijk als noodcommunicatie ingezet worden om berichten van burgers door te geven zolang de locale telecommunicatie voorzieningen nog niet functioneren. Amateur radio stations uit alle andere gebieden moeten voorrang geven aan en beschikbaar zijn voor noodverkeer."

Amateurs in het rampgebied

Op maandag 12 mei om 1757 UTC meldde Liu Hu, BG8AAS, uit Chengdu, een stadje in de provincie Sichuan, dat een lokale UHF repeater de ramp overleefd had. "Vanaf de eerste minuut bleef hij werken en momenteel maken meer dan 200 lokale amateurs gebruik van deze repeater. Een groep amateurs uit Chengdu zijn nu op weg naar Wenchuan, het epicentrum van de aardbeving, om te proberen daar een noodnet op te zetten" zei Liu Hu.

Michael Chen, BD5RV/4, zei dat Yue Shu, BA8AB, ook uit Chengdu in de provincie Sichuan, maandag gehoord was op de 40 meter noodfrequentie. "Tot nu toe is er geen nadere informatie beschikbaar uit het centrum van de aardbeving. Er zijn daar maar een paar radioamateurs, maar alle communicatie is verbroken, inclusief amateur radio", zei Chen.

Om 1858 UTC meldde Liu dat de lokale UHF repeater in Chengdu "het hardstikke druk heeft na de beving. Hij helpt om de hulpverleningsvoertuigen die de gewonden vanuit Dujiangyan, Beichuan en andere gebieden moet vervoeren naar de juiste plekken te leiden. Een andere UHF repeater in Mianyan is met behulp van generatoren ook weer aan de praat gebracht, maar die dreigt zonder brandstof te raken." Chen zei dat de schade in Chengdu beperkt is gebleven, maar dat de situatie "heel, heel slecht is in de omliggende gebieden. Men zegt dat enkele stadjes compleet van de kaart geveegd zijn. Meer dan 7000 mensen kwamen om in de stad Beichuan. Juiste aantallen slachtoffers in diverse andere steden zijn nog onbekend en worden niet meegeteld in de getallen die in de media verspreid worden. Het is een lange en trieste dag."

Op dinsdag 13 mei om 0831 UTC meldde Chen dat een groep radio amateurs nu aktief is vanuit Wenchuan, het centrum van de aardbeving: "Het signaal is erg zwak. Ze proberen in kontakt te blijven met BY8AA, de Sichuan Radio Orienteering Association in Chengdu, en hebben alle soorten hulpmiddelen nodig. Gedurende de verbinding van enkele minuten geleden vroegen ze om regenpakken, water, tenten, en alles wat nodig is om buiten te verblijven."

Informatie verkregen van Michael Ye, BD4AAQ, en Michael Chen, BD5RV/4