Mogelijke bedreiging 70cm band

FlyingCam

FlyingCamMogelijke bedreiging 70cm band

In Amerika is onrust ontstaan na een publicatie van de Amerikaanse versie van het AT, de FCC. Daarin wordt voorgesteld het frequentiegebied van 430 tot 448 MHz te gebruiken voor op afstand bestuurbare bewakingsrobots die ingezet worden bij noodgevallen.

 

Howard Gordon, W3CQH, zegt dat met het voorgestelde vermogen van de robots en de weinige keren dat die dingen gebruikt worden, er voor radio amateurs maar weinig echte storing te verwachten valt. Maar volgens hem schuilt het echte gevaar erin hoe de fabrikant er voor gaat zorgen dat de amateurs de bewakingsrobot niet gaan storen…

W3CQH zegt dat als de fabrikant eenmaal zijn voet tussen de 70cm deur heeft, dit een bedreiging voor de 70cm band kan gaan worden. Want je kunt er vergif op innemen dat de fabrikant bij de FCC zal gaan bepleiten dat de 70cm band in kanalen ingedeeld moet gaat worden, refererend aan mogelijke problemen die kunnen ontstaan in de toekomst als zijn robots ingezet moeten worden en ze onbestuurbaar blijken te zijn door die vervelende amateurs in dezelfde band. 

De publicatie van de FCC is hier te lezen:

http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DA-08-1077A1.pdf