Storingsgevaar voor Radio-amateurs!

gasmeter

gasmeterStoringsgevaar voor Radio-amateurs!

Een onopvallend berichtje in de Telegraaf van vanmorgen zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de radio-amateurs in Nederland. De krant bericht over de invoering van "slimme" energiemeters in huizen. Het gaat er daarbij niet zozeer om dat de meters slim zijn, maar wel dat ze op afstand uit te lezen zijn. En in de manier waarop schuilt het gevaar…

 

Minister Maria van der Hoeven houdt vast aan een wetsvoorstel waarin alle huizen verplicht van zo'n meter worden voorzien. Nou is niet het probleem dat we daarmee op jaarbasis 17kW extra af moeten tikken omdat de slimme meters dat zélf al aan energie verbruiken, maar wél de manier waarop de meters met de centrale systemen van het energiebedrijf communiceren. Je kijkt er snel overheen, maar ik heb het plaatje wat op het moment van dit schrijven op de voorpagina van de krant staat, er even uitgelicht:

Slimmemeter

Hoewel het plaatje niet héél duidelijk is, zijn de manieren waarop de meter moet gaan communiceren toch goed te lezen onder in het plaatje:

  • Via het bestaande elektriciteitsnet, PowerLine Communications (PLC)
  • Doorbellen via een draadloos modem (GSM of GPRS)
  • Internet met vaste lijnverbinding (ADSL)

Uiteraard zit het gevaar in de eerste optie. De energiebedrijven zullen, als amateurs massaal gaan protesteren, aanvoeren dat ze veel gebruik zullen maken van de andere opties. Maar ik durf dat ten stelligste te betwijfelen, om een paar zeer eenvoudige redenen: kosten en gevaar voor misbruik. Ik heb QRL-matig veel te maken met GPRS abonnementjes en het minimum is toch wel 5 euro per maand. Maal honderdduizenden huishoudens. Geloof je echt dat de energiebedrijven dat gaan betalen? Misschien in uitzonderingsgevallen, als een boerderij in boerenkoolstronkeradeel te ver van een PLC accespoint vandaan ligt. Maar anders echt niet.

Het zelfde geldt voor de vaste lijnverbinding. Die gaan de energiebedrijven niet aanleggen voor hun meter. Zeker niet als de bewoner zélf al een DSL verbinding heeft: je kunt de koperdraadjes waar ADSL over loopt maar één keer uitgeven. En de meter verbinden met het netwerk van de bewoner is schreeuwen om moeilijkheden: welk IP-nummer (internet adres) moet de meter krijgen? Heeft de klant dat zelf al in gebruik? Geeft het netwerk van de klant zelf adressen uit? (DHCP). Staat zijn firewall open zodat de meter naar buiten kan? Zet de klant misschien 's-nachts gewoon zijn modem uit? Je raadt het al: dit gaat ook niet gebeuren.

Wat is dus de enige optie? Juist. PLC. En als we als amateurs ergens niet op zitten te wachten, is het op het massaal invoeren van PLC. Recentelijk wees onze Duitse zustervereniging DARC al op hetzelfde probleem. Willen we niet tussen nu en een paar jaar verstoken zijn van onze hobby omdat luisteren door het immense stoorniveau onmogelijk is geworden, dan zullen we nu actie moeten ondernemen. De beste manier is wellicht om een mail te sturen naar het bestuur van de club waarbij je aangesloten bent (VERON, VRZA of anders) De beide verenigingen zullen dit op de agenda moeten zetten om met de minister te bespreken. Verder helpt het wellicht als wij als individuele amateurs een bericht sturen naar het ministerie van de minister om te vragen hoe zij storing van radio-amateurs door de "slimme" meters denkt te voorkomen. Als er maar voldoende vragen komen, zal de minister daar misschien eerst onderzoek naar laten doen. Doen we niets, dan hebben we met een paar jaar een gratis stoorzender in huis… Dus reageer!

De tekst zou als volgt kunnen zijn: (Knip en plak)

'Vanmorgen staat in de Telegraaf een artikel over de verplichte invoering van slimme energiemeters in huizen. Deze meters communiceren middels de "PLC" techniek (PowerLine Communication). Het is bekend dat deze techniek ontzettend veel storing veroorzaakt op de kortegolf. Hoe denkt de minister de tienduizenden radio-amateurs en kortegolf luisteraars te beschermen tegen de storing die veroorzaakt wordt door de slimme meters? '