APRS modules

aprsmap

aprsmapAPRS modules

De firma Byonics, bij de APRS-ers van het eerste uur bekend van de TinyTrak APRS modems, heeft nu een kant-en-klare oplossing voor de amateur die geen complete set wil opofferen aan slechts het uitzenden van zijn positie.

 

Byonics heeft verschillende typen ontwikkeld, waarvan de Micro-Trak 300 de kleinste is. Deze module bevat de TinyTrak3 plus een complete FM-zender op 144.800MHz met 300mW output. Het printje meet 2,5x10cm en kan gevoed worden met spanningen tussen 9 en 15V. Ideaal voor backpacking; als je toch al een Garmin bij je hebt, hoef je deze alleen maar aan de Micro-Trak te knopen en je bent in de lucht. Door het lage stroomverbruik van 10mA in standby en 180mA tijdens zenden (steeds maar 1/3 seconde met gebruik van MIC-E) kan de Micro-Trak makkelijk uit een 9V batterijtje gevoed worden. De module kost $95, wat ongeveer €65 is.

Voor degenen die iets stevigers willen kan dat ook: er is ook een Micro-Trak 8000. Zoals de naam al doet vermoeden, levert deze versie 8W aan de antenne. Dat is gedaan door achter de Micro-Trak 300 een powermodule te zetten die van de 300mW 8W maakt. Maar diezelfde module levert gelijk nogal wat beperkingen: zo mag de voedingsspanning absoluut niet boven de 13.2V komen. Dus mag je 'm niet direct op het boordnet van de auto (of boot) aansluiten. Persoonlijk zou ik daar een low-drop regelaar tussen zetten. Dan gaat het weer wel. Volgens de documentatie kan de module ook niet goed tegen forse misaanpassingen. Aan de andere kant: dat kan de KF-161 ook niet… Ik heb al heel wat eindtrappen gemold van die dingen. Het goede nieuws is dat je met slechts een goedkope GPS en deze module snel met APRS in de lucht bent. De module is slechts 2,5x12cm en kost $150, dus ongeveer €100. Duurder dan een KF-161 met TinyTrak, maar nog altijd goedkoper dan een TM-D700.

De modules zijn Transmit-Only. Dat wil zeggen dat ze niet luisteren of de frequentie vrij is, wat een echte set wel doet. Hij blèrt gewoon als het zijn tijd is, ongeacht of er al iemand anders in de lucht is. Niet netjes, maar zeker met de 300mW versie zal je het gewoonlijk afleggen tegen andere signalen. Met de 8W versie kan je natuurlijk wel andere stations storen. Aan de andere kant: hoe groot is de kans als je maar 0,3 seconde in de lucht bent. Het zijn in elk geval leuke experimenteerobjecten.